• Gheața marină este afectată de poluarea oamenilor și de încălzirea globală.
  • Oceanul Arctic acoperă o suprafață de peste 14 milioane de kilometri și este habitatul natural a milioane de specii de animale.
  • Topirea completă a ghețurilor marine ar putea provoca dezastre naturale iremediabile.

Oceanul Arctic ar putea fi lipsit de gheață marină cu un deceniu mai devreme decât s-a preconizat, conform Nature Communications.

Ce date au analizat oamenii de știință?

Cercetătorii au analizat schimbările din 1979 până în 2019, comparând date generate de satelit și modele climatice.

Seung-Ki Min, cercetător la Universitatea de Știință și Tehnologie Pohang, a declarat: „ Am fost surprinși să constatăm că Arcticul fără gheată marină va exista pe timpul verii, indiferent de efortul nostru de a reduce poluarea”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ

În mod normal gheața marină se acumulează pe timpul iernii, urmând ca în timpul verii să se topească, ajungând la cel mai scăzut nivel în septembrie.

Care sunt efectele?

În ultimele decenii, Oceanul Arctic s-a încălzit de patru ori mai repede decât restul lumi, s-a constatat o pierdere de 12,6% de gheață marină în septembrie 2022, potrivit Nasa.

Topirea ghețurilor marine din Arctic vor aduce fenomene meteorologice extreme, cum ar fi: valuri de căldură, incendii naturale dar și pierderea unor specii de animale.

Un alt efect negativ pe care îl va produce fenomenul este eliberarea bacteriilor care au fost conservate în interiorul calotei glaciare, de aici pot rezulta situații pandemice.

Cercetătorii și activiștii de mediu au tras semnale de alarmă de ani de zile

Au avut loc numeroase acțiuni în contextul prevenirii fenomenului de criză climatică, însă planeta se dovește afectată profund de poluarea generată de oameni.

Citește și: