• O pădure de stejari expusă la niveluri ridicate de CO2 și-a mărit producția de lemn cu aproape 10%, blocând gazul cu efect de seră și ajutând la combaterea schimbărilor climatice.
  • Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham subliniază importanța protejării pădurilor mature, care joacă un rol esențial în captarea emisiilor de dioxid de carbon pe termen lung.
  • Studiul FACE a arătat că stejarii au transformat CO2-ul suplimentar în biomasă lemnoasă, stocând gazul pentru decenii și împiedicându-l să încălzească planeta.

Copacii mai bătrâni sunt capabili să-și accelereze ratele de absorbție a emisiilor de încălzire a planetei, au descoperit oamenii de știință de la Universitatea din Birmingham.

O pădure de stejari maturi a fost expusă la niveluri ridicate de dioxid de carbon timp de șapte ani și, ca răspuns, copacii și-au mărit producția de lemn – blocând gazul cu efect de seră și împiedicându-l să încălzi planeta, scrie BBC.

Cercetătorii speră că studiul, publicat în Nature Climate Change, va demonstra importanța protejării și menținerii pădurilor mature pentru combaterea schimbărilor climatice. Se estimează că la nivel global un teren de fotbal din pădure primară se pierde la fiecare șase secunde.

Recomandări

CEARTĂ PE VILELE RAAPPS
SCHIMBĂ BANCA LA ȘCOALĂ
EMILY IN LONDON?
SHEERAN CÂȘTIGĂ
CONTINUĂ VACCINAREA
CE NU ȘTII NU TE DOARE

„Cred că este o poveste plină de speranță și pozitivă”, a spus profesorul Rob MacKenzie, director al Institutului de Cercetare Forestieră din Birmingham și unul dintre co-autorii studiului.

„Aceasta este o dovadă în favoarea managementului atent al pădurilor înființate. Pădurea veche lucrează enorm pentru noi. Ceea ce cu siguranță nu ar trebui să facem este să o tăiem”, a spus el.

Rezultatele acestui ultim studiu provin din experimentul gigant de îmbogățire cu dioxid de carbon în aer liber (FACE) al Universității din Birmingham, pe care profesorul MacKenzie l-a condus încă de la începuturile sale în 2016.

FACE este situat într-o pădure de 21 de hectare din Staffordshire și scopul său este de a înțelege impactul schimbării climatice asupra pădurilor în timp real.
În cadrul amplasamentului se află un grup de stejari englezi de 180 de ani, iar printre copertinele lor falnice de 40 de metri, academicienii au instalat o rețea de țevi.

În fiecare zi, aceste conducte emit un flux de dioxid de carbon (CO2) – gazul cu efect de seră – recreând condițiile pe care le-ar putea vedea lumea dacă nu se iau măsuri pentru a reduce emisiile.

După șapte ani de monitorizare, echipa de cercetători internaționali care lucrează la FACE a dezvăluit că stejarii și-au crescut productivitatea sub aceste niveluri ridicate de CO2. Copacii au produs cu aproape 10% mai mult lemn, blocând dioxidul de carbon pentru anii următori și împiedicându-l să încălzească atmosfera.

Când copacii iau dioxid de carbon, îl pot folosi în moduri diferite – pentru a produce frunze noi, rădăcini sau biomasă lemnoasă. Noile frunze și rădăcini sunt văzute ca depozite pe termen scurt de dioxid de carbon, deoarece pot pierde sau pot muri relativ frecvent, reeliberând gazul înapoi în atmosferă.

Dar cercetătorii au descoperit că cea mai mare parte a CO2 a fost transformată în forme care îi permit să fie stocat timp de multe decenii.

Citește și