• Între 25% și 70% din plajele californiene ar putea fi distruse de ape până la sfârșitul secolului, lăsând în urma lor doar stânci sau infrastructură de coastă, arată un nou studiu.
  • Un nou studiu folosește sateliții pentru a prezice cum ar putea arăta celebra coastă a Californiei până în 2100.
  • Comisia de coastă din California încurajează deja orașele să își întărească linia de coastă prin construirea de diguri sau prin depunerea de roci mari.

California este cunoscută pentru nisipul auriu și valurile nesfârșite, dar o mare parte din faimosul litoral al statului ar putea dispărea în viitor. Asta arată un nou studiu, care a constatat că între 25% și 70% din plajele californiene ar putea fi distruse de ape până la sfârșitul secolului, lăsând în urma lor doar stânci sau infrastructură de coastă, scrie The Guardian.

Studiul a folosit date din satelit colectate în ultimele două decenii pentru a examina coasta de 3.300 de km a Californiei. Cercetătorii de la US Geological Survey (USGS) au folosit aceste imagini din satelit, combinate cu modele de creștere a nivelului mării determinate de criza climatică, care variază între 40 de cm și 3 metri, pentru a estima forma și poziția coastei statului până în 2100. Valoarea creșterii nivelului mării va depinde de cantitatea de carbon pompată în atmosferă în prezent și în viitor.

Lucrarea, care se află în curs de evaluare colegială pentru a fi publicată, vine în continuarea unui studiu din 2017 realizat de aceiași cercetători, axat pe rata de eroziune costieră din sudul Californiei. Acel studiu a constatat că o fracțiune similară de plaje din sudul Californiei – între 31 și 67% – erau susceptibile să dispară.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

Care sunt efectele fenomenului

Comisia de coastă din California încurajează deja orașele să își întărească linia de coastă prin construirea de diguri sau prin depunerea de roci mari care pot ajuta la protejarea lor de valurile puternice (deși digurile pot cauza o eroziune mai rapidă a nisipului de pe plajele adiacente). Restaurarea dunelor naturale de nisip poate contribui, de asemenea, la protejarea plajelor. Studiul evidențiază câteva zone cu risc deosebit de eroziune severă: Point Arena și Humboldt Bay din nordul Californiei, Pismo Beach și Morro Bay din centrul Californiei, precum și Newport Beach și San Clemente din sudul Californiei.

Pierderea plajelor poate avea efecte în lanț asupra comunităților care locuiesc în interior. Un studiu publicat în ianuarie a arătat că, în cazul unei creșteri de 1,5 metri a nivelului mării, comitatul San Diego ar pierde un sfert din zonele de picnic, jumătate din turnurile de salvare și 15% din toaletele de la locurile de acces la coastă. Acest lucru afectează cel mai mult populațiile cu venituri mai mici și marginalizate din punct de vedere istoric. Fără salvamari, parcări și alte facilități, devine mai dificil pentru persoanele care locuiesc departe de coastă să se bucure de beneficiile plajelor rămase.

Citește și