STUDIU. Topirea calotei glaciare din Antarctica poate fi încă prevenită

ACTION PRESS/XINHUA # 77171048 # The Perito Moreno glacier in Parque Nacional Los Glaciares in Galafate, Argentina; July 7th, 2008 KLIMAWANDEL: AGRENTINIENS PERITO MORENO GLETSCHER IM "LOS GLACIARES" NATIONALPARK KURZ VOR DEM BRUCH / 070708 / BRECHEN ERSTMAL IN EINEM WINTER AUF DER SÜDHALBKUGEL / WEGBRECHEN / KALBEN / ZERBRECHEN / NATUR / NATURSCHAUSPIEL / NATURPHÄNOMEN / KLIMA / WETTER / KLIMA VERÄNDERUNG / KLIMAVERÄNDERUNG / FOLGE DER GLOBALE ERWÄRUMNG / ERDERWÄRMUNG / REISE / GALAFATE / PATAGONIEN / ARGENTINIEN / SÜDAMERIKA / 2008 PicNr:#77171048.000001# action press/XINHUA *** Local Caption *** 77171048

Topirea stratului de gheață din vestul Antarcticii – care ar putea provoca o creștere catastrofală a oceanelor – nu este „inevitabilă”, au concluzionat cercetătorii într-un studiu publicat luni în Nature Communications, potrivit mass media franceză.

Oamenii de știință au observat, încă de la începutul anilor 1990, o accelerare a topirii gheții în această zonă a Antarcticii, ca urmare a schimbărilor climatice cauzate de activitatea umană.

Unii se tem că prăbușirea calotei glaciare este acum ireversibilă și va continua indiferent de schimbările climatice viitoare.

Putem avea o influență pozitivă

Acesta ar fi unul dintre „punctele de inflexiune” climatice care ar putea duce la reacții în lanț catastrofale – în acest caz, o creștere majoră a nivelului oceanelor.

Dar o echipă de cercetători din Statele Unite și Marea Britanie tocmai a publicat un studiu care arată că nu totul este pierdut.

Retragerea observată a calotei glaciare

Aceștia au analizat evoluția Antarcticii de Vest, care găzduiește ghețari giganți extrem de instabili și conține suficientă gheață pentru a ridica nivelul mării cu 3,3 metri.

Folosind observații și date din satelit, aceștia au descoperit că rata și amploarea perturbării gheții de-a lungul coastei variază în funcție de diferențele climatice locale.

De exemplu, rata de retragere a stratului de gheață a încetinit într-o regiune vulnerabilă a coastei între 2003 și 2015. Această încetinire a fost cauzată de modificările temperaturilor oceanice, care sunt determinate de variațiile vânturilor din larg.

„Prăbușirea stratului de gheață nu este inevitabilă” , a concluzionat Eric Steig, profesor la Universitatea Washington din Seattle. „Depinde de modul în care se va schimba clima în următoarele câteva decenii, o schimbare pe care o putem influența în mod pozitiv prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră” , a spus el.

O legătură strânsă între gheață și climă

În aceste regiuni, vântul suflă de obicei dinspre vest și aduce apă mai caldă și mai sărată, ceea ce sporește topirea gheții. Dar intensitatea acestor vânturi a fost mai slabă în largul Mării Admunsen în perioada analizată, ceea ce a permis ghețarului să fie scutit de o parte din această apă de atac.

„Există o legătură puternică între climă și modul în care se comportă gheața” , a declarat Frazer Christie de la Scott Polar Research Institute din Cambridge. „Avem posibilitatea de a atenua pierderea de gheață în Antarctica de Vest – dacă ne reducem emisiile de CO2” , a concluzionat el.

Anders Levermann, de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Schimbărilor Climatice, un om de știință care nu a participat la studiul publicat luni, a lăudat metoda folosită, dar a subliniat că perioada studiată a fost „o clipă” din punctul de vedere al gheții.

Exit mobile version