• Imaginea cu resturile supernovei Cassiopeia A a fost realizată cu ajutorul camerei în infraroșu.
  • În cadrul Sărbătorilor 2023 de la Casa Albă, Prima Doamnă Jill Biden a publicat duminică această nouă imagine.
  • Cas A este una dintre cele mai bine studiate rămășițe de supernovă din întregul cosmos.

Telescopul James Webb al NASA surprinde din nou astronomii. De data aceasta cu o imagine foarte clară a unei supernove, care se află la aproximativ 11.000 de ani lumină de Pământ.

Cassiopeia A (Cas A), una dintre cele mai tinere resturi de supernovă din galaxia Calea Lactee și s-a format în urmă cu aproximativ 340 de ani prin explozia unei stele uriașe.

În cadrul Sărbătorilor de iarnă de la Casa Albă, Prima Doamnă Jill Biden a dezvăluit duminică această nouă imagine. Această imagine a resturilor supernovei Cassiopeia A a fost realizată cu camera în infraroșu a lui Webb (NIRCam), permițând telescopului să capteze detalii nemaivăzute anterior.

Recomandări

ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.

Deși spectacolul dispariției unei stele masive este un eveniment dramatic, rămășițele sale joacă un rol important în distribuirea componentelor critice care duc la formarea de noi generații de stele.

Datorită apropierii sale de Pământ, Cas A a fost studiată pe larg de numeroase observatoare, atât de la sol, cât și din spațiu, inclusiv de Observatorul Chandra X-ray al NASA și de Telescopul spațial Hubble.

Danny Milisavljevic este profesor asociat în cadrul Departamentului de Fizică și Astronomie din cadrul Colegiului de Științe al Universității Purdue, spune că aceasta este cea mai clară imagine pe care oamenii de știință au avut-o vreodată a unei stele tinere, care a explodat.

Citește și