• Agenția Spațială Europeană a lansat telescopul Euclid, care are misiunea de a explora ,,universul întunecat” .
  • Sonda s-a desprins de racheta Facon 9 și, după separare, a pornit într-o călătorie de aproximativ o lună până la destinație, cunoscută ca al doilea punct Lagrange al orbitei solare.
  • Misiunea Euclid este de a realiza o imensă hartă 3D a cosmosului, în efortul de a face conexiuni între materia întunecată și energia întunecată.

Telescopul spațial Euclid al Agenției Spațiale Europene a decolat sâmbătă la bordul unei rachete SpaceX din Florida. Denumită după matematicianul grec antic Euclid, sonda de 2 tone s-a desprins de racheta Facon 9 și, după separare, a pornit într-o călătorie de aproximativ o lună spre destinația sa, cunoscută ca al doilea punct Lagrange al orbitei solare, un loc de echilibru gravitațional în sistemul solar.

Misiunea Euclid este de a realiza o imensă hartă 3D a cosmosului, în efortul de a face conexiuni între materia întunecată și energia întunecată.

Euclid va cerceta galaxii aflate la o distanță de până la 10 miliarde de ani lumină de Pământ

Pe o perioadă de şase ani, sonda va întocmi o hartă tridimensională a Universului, cuprinzând aproximativ două miliarde de galaxii şi acoperind o treime din cer. Galaxiile îndepărtate observate vor permite să se călătorească înapoi în timp, până acum 10 miliarde de ani – timpul necesar pentru ca lumina lor să ajungă la noi.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
PROBLEME ÎN PARADIS?
E GENUL MEU
XI ȘI PUTIN DUC UN RĂZBOI PT. PACE
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL

Cantitatea imensă de date colectate va fi făcută publică, astfel încât comunitatea ştiinţifică să poată profita pe deplin de ea, pe urmele celor aproximativ 2 600 de cercetători din 15 ţări care sunt membri ai consorţiului Euclid.

Citește și

VIDEO. Cum îi învață roboții de la o bibliotecă din California pe copiii cu autism

VIDEO. Caracatițele visează la fel ca oamenii. Ce au descoperit biologii

Sfârșitul unei ere: Unul dintre cele mai vechi ziare din lumea a tipărit ultima ediţie după mai bine de 300 de ani. Care este motivul acestei decizii?