• Telescopul spațial James Webb a fost lovit de un asteroid.
  • Oglinda principală a telescopului spațial James Webb a fost lovită de șase micrometeoriți pe 22 mai.
  • Se pare că a șasea lovitură de micrometeoriți a provocat o deteriorare considerabilă.

Telescopul spaţial James Webb a fost lovit de un meteorit, iar daunele sunt „semnificative şi imposibil de corectat”, potrivit Sky News.

Ca orice navă spaţială, telescopul a întâlnit micrometeoriţi, iar senzorii săi au detectat şase deformări pe panourile oglinzii primare, care au fost atribuite loviturilor. NASA a anunţat că un meteorit care a lovit telescopul spaţial James Webb a provocat daune „semnificative şi imposibil de corectat” la unul dintre panourile pe care acesta le foloseşte pentru a privi în spaţiul cosmic.

Unele dintre aceste degradări pot fi corectate prin ajustarea calculelor matematice pe care NASA le aplică datelor pe care le colectează fiecare panou. Cu toate acestea, una dintre lovituri, care a avut loc între 22 şi 24 mai, a fost cauzată de un meteorit mai mare şi a dus la o „modificare semnificativă şi necorectabilă” a segmentului C3, potrivit documentului NASA.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Telescopul James Webb, avariat definitiv?

Din fericire, această modificare nu are un impact deosebit asupra modului în care funcţionează telescopul în ansamblu, iar NASA a declarat că performanţele sale continuă să depăşească aşteptările. Cu toate acestea, lovitura a provocat o îngrijorare cu privire la impactul pe care l-ar putea avea viitoarele lovituri.

Nu este încă clar dacă lovitura din 2022 din mai asupra segmentului C3 a fost un eveniment rar. Echipa de proiect efectuează investigaţii suplimentare privind populaţia de micrometeoroizi [şi] modul în care impacturile afectează oglinzile”, se mai arată în document.

O altă metodă potenţială de atenuare a loviturilor ar putea implica reducerea la minimum a timpului petrecut de telescop „privind în direcţia mişcării orbitale, care, din punct de vedere statistic, are rate şi energii mai mari ale micrometeoriţilor„.

O cantitate tot mai mare de resturi orbitale a forţat în mod regulat controlorii Staţiei Spaţiale Internaţionale să efectueze „manevre de evitare” pentru a evita ca aceasta să fie lovită.