• O țesătură care poate „auzi” bătăile inimii prin intermediul fibrelor de înaltă tehnologie a fost dezvoltată de oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts. 
  • Tehnologia ar putea fi folosită și la hainele purtate de femeile însărcinate pentru a le ajuta să asculte bătăile inimii bebelușului.
  • Această tehnologie revoluționară ar putea da naștere la aparate auditive și haine care pot vorbi între ele. 

O țesătură care poate „auzi” bătăile inimii prin intermediul fibrelor de înaltă tehnologie a fost dezvoltată de oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts. 

Tehnologia ar putea fi folosită și la hainele purtate de femeile însărcinate pentru a le ajuta să asculte bătăile inimii bebelușului.

Aceasta funcționează prin conversia sunetelor în vibrații mecanice înainte ca ele să fie convertite din nou în semnale electrice, similar modului în care funcționează urechea. Toate țesăturile vibrează ca răspuns la sunete, deși aceste răspunsuri sunt în mod normal mult prea mici pentru a fi auzite.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Fibra a detectat cu precizie bătăile inimii unui voluntar sănătos

Cercetătorii au cusut o singură fibră pe căptușeala interioară a cămășii, chiar în regiunea pieptului, și au descoperit că a detectat cu precizie bătăile inimii unui voluntar sănătos, împreună cu variații subtile ale caracteristicilor „lub-dub” ale inimii. Ei spun că posibilitățile pentru noua tehnologie sunt nesfârșite.

Poate fi integrat în învelisul unei navei spațiale pentru a asculta acumularea de praf spațial sau încorporată în clădiri pentru a detecta fisuri sau tensiuni”, spune autorul principal, dr. Wei Yan, care a ajutat la dezvoltarea fibrei ca post-doctorat MIT. „Poate fi chiar țesută într-o plasă pentru a monitoriza peștii din ocean. Fibra deschide oportunități pe scară largă. Purtând o îmbrăcăminte acustică, ai putea răspunde la apeluri telefonice și să comunici cu oamenii.

În plus, această țesătură poate interacționa imperceptibil cu pielea umană, permițând purtătorilor să-și monitorizeze starea inimii și respirația în timp real și pe termen lung”, adaugă Dr. Yan, care este acum asistent profesor la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore.

Cercetătorii spun că materialul permite purtătorilor să-și monitorizeze inima și respirația într-un mod confortabil pe perioade lungi și ar putea fi folosit, de asemenea, pentru a răspunde la apeluri telefonice și pentru a comunica.

Cum „aude” această țesatură sunetul?

Pentru studiu, echipa a creat o fibră flexibilă care se îndoaie atunci când este inclusă în material. Țesătura este realizată dintr-un material care produce un semnal electric atunci când se îndoaie sau se încordează, oferindu-i o modalitate de a converti vibrațiile sonore în semnale electrice. Poate capta o întreagă gamă de sunete și poate determina direcția zgomotului de la sunete bruște, cum ar fi bătăile de palme.

Când este țesută în căptușeala unei cămăși, aceasta poate detecta trăsăturile subtile ale bătăilor inimii purtătorului. Fibrele pot fi, de asemenea, realizate pentru a crea sunete, cum ar fi înregistrări ale cuvintelor rostite.

În încercarea lor de a face țesături care detectează sunetul, au căutat inspirație la urechea umană. Sunetul audibil călătorește prin aer sub formă de valuri ușoare de presiune. Când aceste unde ajung la urechea noastră, care este un organ tridimensional extrem de sensibil și complex, timpanul folosește un strat circular de fibre pentru a transforma undele de presiune în vibrații mecanice. Aceste vibrații se deplasează în urechea internă, unde cohlearul transformă undele în semnale electrice care sunt sesizate și procesate de creierul nostru.

Cercetătorii au țesut o fibră într-o țesătură care este mai ușoară decât o jachetă de blugi, dar mai groasă decât o cămașă. Echipa a testat sensibilitatea materialului la sunetul direcțional, bătând din palme în timp ce stătea lângă cămașă în unghiuri diferite. Materialul a fost capabil să detecteze unghiul sunetului la un grad la o distanță de trei metri.

Cercetătorii susțin că o țesătură cu detecție a sunetului i-ar putea ajuta și pe cei care și-au pierdut auzul.

În cele din urmă, echipa a folosit dispozitivul ca difuzor, înregistrând un șir de cuvinte înainte de a alimenta înregistrarea în fibră. Fibra a transformat semnalele electrice în vibrații sonore, pe care o a doua fibră a fost capabilă să le detecteze.

Scriitorul South West News Service Gwyn Wright a contribuit la acest raport.