Tunelul misterios găsit sub un templu antic ar putea duce la mormântul pierdut al Cleopatrei

Cleopatra

Cleopatra

Un tunel săpat prin straturi de rocă a fost descoperit sub vechiul templu Taposiris Magna din Egipt, care ar putea duce la mormântul mult timp pierdut al Cleopatrei. Tunelul, care a fost catalogat drept un „miracol geometric”, se întinde pe o lungime de peste 1.800 de metri, măsoară aproximativ 1,80 metri înălțime și se spune că seamănă cu Tunelul lui Eupalinos de pe insula grecească Samos – venerat ca fiind una dintre cele mai importante realizări inginerești ale lumii clasice.

Arheologul Kathleen Martinez de la Universitatea din San Domingo este convinsă de mai bine de un deceniu că ultimul faraon al Egiptului, Cleopatra, și iubitul ei, Marc Antoniu, au fost înmormântați în interiorul templului și este sigură că tunelul ar putea fi calea către această descoperire.

Templul, al cărui nume înseamnă „marele mormânt al lui Osiris”, este situat în apropiere de vechea capitală egipteană Alexandria. Martinez a declarat pentru Heritage Key că există o șansă de 1% ca regina să fie îngropată acolo, iar dacă este, găsirea rămășițelor ultimului faraon al Egiptului ar fi „cea mai importantă descoperire a secolului XXI”.

Arheologul crede că, după ce Marc Antoniu s-a sinucis în urma înfrângerii sale în fața lui Octavian, Cleopatra a pus la punct planuri detaliate pentru ca amândoi să fie îngropați acolo, în ecourile mitului. Martinez a declarat anterior pentru National Geographic: „Cleopatra a negociat cu Octavian pentru a-i permite să-l îngroape pe Marc Antoniu în Egipt.

„Ea a vrut să fie îngropată cu el pentru că dorea să reconstituie legenda lui Isis și Osiris. Adevărata semnificație a cultului lui Osiris este că acesta acordă nemurirea. După moartea lor, zeii îi vor permite Cleopatrei să trăiască cu Antoniu într-o altă formă de existență, astfel încât să aibă împreună o viață veșnică”.

Martinez ar putea fi pe drumul cel bun după ce a descoperit tunelul sculptat în stâncă, care se află la aproximativ 43 de metri sub templu. Echipele care au lucrat la fața locului au găsit o parte a tunelului care a fost scufundată sub Mediterana, sub sedimentele de noroi au fost găsite mai multe vase de ceramică.

Echipa de cercetători crede că fundația templului Taposiris Magna ar putea fi, de asemenea, subacvatică din cauza a cel puțin 23 de cutremure care au lovit coasta egipteană între anii 320 d.Hr. și 1303 d.Hr. Martinez a descoperit, de asemenea, mai multe artefacte importante în interiorul templului, inclusiv monede care poartă imaginile și numele atât ale reginei Cleopatra, cât și ale lui Alexandru cel Mare și o serie de statui decapitate, precum și statui ale zeiței Isis.

Cleopatra, cunoscută adesea drept prima celebritate a lumii, a fost ultima dintr-o lungă linie de conducători ptolemaici ai Egiptului – descendenți ai generalului grec Alexandru cel Mare. Ea a domnit între anii 51 î.Hr. și 30 î.Hr. – până în ziua în care a murit.

Cleopatra a devenit Cleopatra a VII-a, regină a Egiptului, la moartea tatălui ei, Ptolemeu al XII-lea, iar fratele ei a fost făcut rege Ptolemeu al XIII-lea în același timp. Frații au condus Egiptul sub titlul oficial de soț și soție. Pentru a obține sprijin în rândul poporului egiptean antic, Cleopatra a fost proclamată și fiica lui Re, zeul egiptean al soarelui.

Cleopatra s-a îndrăgostit apoi de Marc Antoniu, care era secundul lui Iulius Cezar. Cu toate acestea, Antoniu s-a căsătorit cu o altă femeie, Octavia, pentru a repara o alianță tensionată cu fratele ei, conducătorul Octavian.

Însă Antoniu și-a părăsit noua soție pentru Cleopatra, potrivit History Channel, iar îndrăgostiții s-au căsătorit apoi, ceea ce a încălcat o lege romană care le interzicea romanilor să se căsătorească cu străini.Octavian le-a declarat apoi război Cleopatrei și lui Antoniu, învingându-i pe amândoi.

Cleopatra s-a refugiat apoi în mausoleul pe care îl comandase pentru ea însăși, iar dispariția ei a dus la convingerea că s-a sinucis. Antoniu a murit în brațele Cleopatrei, după ce s-a înjunghiat mortal pentru că a crezut că regina sa și-a luat viața.

Cu toate acestea, Cleopatra s-a sinucis la scurt timp după ce iubitul ei a cedat în urma rănilor sale și a făcut-o lăsându-se, se pare, mușcată de un șarpe veninos. Octavian s-a întors în Italia, unde a devenit primul împărat al Romei, în timp ce Cleopatra și Antoniu au fost îngropați în Egipt – iar mormintele lor ar putea fi undeva prin tunelul recent descoperit.

Relatările antice vorbesc despre un șarpe care a fost ascuns într-un coș cu smochine adus de la țară și care a fost folosit de regină pentru a se sinucide la 12 august 30 î.Hr. și pentru a ucide doi dintre servitorii ei. Dar academicienii au respins opinia populară, spunând că șerpii veninoși din Egipt, cum ar fi cobrele și viperele, ar fi fost prea mari pentru a se strecura nevăzuți în palat.

Exit mobile version