• NASA a spus că este rar ca unul atât de mare să se apropie atât de mult.
  • Oamenii de știință estimează dimensiunea sa a fi undeva între 40 și 90 de metri în diametru.
  • Asteroidul nu se va întoarce până în 2026.

Un asteroid suficient de mare pentru a distruge un oraș va trece inofensiv între Pământ și orbita Lunii în acest weekend, ratând ambele, oferind în același timp oamenilor de știință șansa de a studia obiectul de aproape, relatează The Guardian.

Zborurile asteroizilor sunt obișnuite, dar NASA a spus că este rar ca unul atât de mare să se apropie atât de mult și că astfel de evenimente au loc doar o dată pe deceniu. Oamenii de știință estimează dimensiunea sa a fi undeva între 40 și 90 de metri în diametru.

Descoperit în urmă cu o lună, asteroidul cunoscut sub numele de 2023 DZ2 va trece la 515.000 km de Lună sâmbătă, ora SUA, și, câteva ore mai târziu, va zbura pe lângă Pământ cu aproximativ 28.000 km/h.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

Întâlnirea apropiată le va oferi astronomilor șansa de a studia acest asteroid de la puțin peste 68.000 km distanță. La mai puțin de jumătate din distanța de aici până la Lună, asteroidul va fi vizibil prin binoclu și telescoape mici.

„Nu există nicio șansă ca acest ucigaș de oraș să lovească Pământul, dar abordarea sa apropiată oferă o mare oportunitate pentru observații”, a declarat șeful Agenției Spațiale Europene, Richard Moissl, într-un comunicat.

Astronomii de la Rețeaua Internațională de Avertizare privind Asteroizii consideră că este o practică bună pentru apărarea planetară când este descoperit un asteroid periculos care ar putea lovi Pământul, potrivit NASA. Asteroidul nu se va întoarce până în 2026. Inițial, părea să existe o mică șansă să lovească Pământul la întoarcere, dar oamenii de știință au exclus asta de atunci.

Citește și: