• În anii 1950, astronomii au observat trei puncte de lumină pe cerul nopții.
  • Mai puțin de o oră mai târziu, grupul de stele a dispărut în mod misterios.
  • La 70 de ani de la eveniment, cercetătorii încă încearcă să găsească o explicație.

La 70 de ani de la eveniment, cercetătorii încă încearcă să găsească o explicație pentru dispariția a trei stele în mai puțin de 60 de minute, cazul datează din 19 iulie 1952, scrie Le Figaro.

O echipă de astronomi de la Observatorul Palomar din San Diego, California, a realizat un studiu fotografic pe cerul nopții. Sarcina lor era de a realiza mai multe imagini ale aceleiași regiuni a cerului, pentru a facilita identificarea unor obiecte precum asteroizii. În acea seară, în jurul orei 20.52, o placă fotografică a surprins lumina emisă de trei stele.

Mai puțin de o oră mai târziu, la ora 21.45, aceeași regiune a cerului a fost fotografiată din nou. Problema era că cele trei stele nu mai erau vizibile și dispăruseră în mod misterios. De atunci, astronomii au încercat în mod regulat să regăsească aceste „stele pierdute”, ultimele căutări având loc între 25 și 27 aprilie 2023 cu Gran Telescopio Canarias, dar fără a reuși vreodată.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

De la „mirajul gravitațional” la praful radioactiv

În timp ce stelele pot exploda sau pot cunoaște o scurtă perioadă de luminozitate, este nemaiîntâlnit ca stelele să dispară într-un interval de timp atât de scurt. Și până în prezent, deși cercetătorii au avansat mai multe ipoteze, niciuna nu a reușit să explice cum au dispărut brusc aceste stele.

Una dintre teorii este că ar fi vorba, de fapt, de un „miraj gravitațional”. Cu alte cuvinte, cele trei puncte de lumină observate în acea noapte proveneau de la o singură stea. O stea ar fi strălucit pentru o perioadă scurtă, apoi o gaură neagră de masă stelară ar fi trecut între stea și Pământ, deviind lumina emisă de obiect ca și cum ar fi fost o lupă. Cu toate acestea, un astfel de eveniment este extrem de rar. Mai mult, de atunci, steaua nu a mai reapărut niciodată în telescop.

Citește și: