• Prea des oamenii sunt avertizați cu privire la asteroizii masivi care se îndreaptă spre noi și la eforturile uriașe depuse pentru a-i evita.
  • Dar mulți nu-și dau seama că există deja o amenințare și mai mare chiar aici, pe Pământ.
  • Și este mult mai probabil să se întâmple asta, decât ca un asteroid să lovească Pământul.

Prea des oamenii sunt avertizați cu privire la asteroizii masivi care se îndreaptă spre noi și la eforturile uriașe depuse pentru a-i evita.

Dar mulți nu-și dau seama că există deja o amenințare și mai mare chiar aici, pe Pământ.

Și este mult mai probabil să se întâmple asta, decât ca un asteroid să lovească Pământul.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Această amenințare uitată nu este alta decât vulcanii, despre care experții spun că nu primește suficientă atenție pentru a preveni moartea și distrugerea pe scară largă.

Privind înapoi în istorie, aceste mase în flăcări au provocat devastare de nenumărate ori.

Cu toate acestea, lumea este lamentabil de slab pregătită”, potrivit Dr. Michael Cassidy de la Universitatea din Birmingham și Dr. Lara Mani de la Universitatea din Cambridge.

Ei spun că riscul catastrofal al unei erupții gigantice este similar cu cel al unui asteroid de 1 km lățime care se prăbușește peste noi.

Dar diferența șocantă este că o catastrofă vulcanică are o probabilitate de sute de ori mai mare de a se întâmpla în comparație cu șansele de coliziune cu un asteroid sau o cometă combinate.

Dacă acest lucru nu este suficient de alarmant, oamenii de știință prezic că există o șansă din șase ca în acest secol să aibă loc o erupție cu magnitudinea 7.

Dacă te întrebi cât de gravă este o magnitudine de 7, aceasta este de 10 sau 100 de ori mai mare decât teribila erupție din Tonga, care a avut loc în decembrie.

Tonga ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toți oamenii

Hunga Tonga-Hunga Haʻapai, așa cum se numește vulcanul subacvatic, s-a soldat cu moartea a șase persoane, și nu toate victimele se aflau chiar pe insulă.

Două victime s-au înecat tocmai în Peru din cauza unui mega val mortal pe plajă.

În Japonia și în SUA, sute de mii de persoane au fost sfătuite să nu se apropie de țărmuri din cauza temerilor legate de tsunami.

Între timp, insulele din Pacific aflate chiar în apropiere au fost înconjurate de cenușă, au rămas fără energie electrică și au avut probleme de comunicare de lungă durată.

A fost nevoie de o lună întreagă pentru a repara un cablu submarin crucial de care Tonga are nevoie pentru a efectua apeluri și a accesa internetul.

Îți poți imagina, așadar, perturbările grave și pierderile de vieți omenești pe care le-ar provoca o erupție de 10 sau 100 de ori mai mare.

Ultima erupție de magnitudine 7 a ucis 100.000 de oameni

Este suficient să te uiți în cărțile de istorie pentru a vedea cât de gravă poate fi o erupție de magnitudine 7.

Astfel de erupții gigantice au provocat schimbări climatice bruște și prăbușirea civilizațiilor în trecutul îndepărtat”, a declarat Dr. Mani.

Ultima a avut loc în 1815 în Indonezia și se estimează că aproximativ 100.000 de oameni au pierit.

Evenimentul mortal a făcut ca temperaturile globale să scadă în medie cu un grad, astfel că a devenit cunoscut ca „anul fără vară”.

Culturile nu au crescut corespunzător, ceea ce a dus la foamete, precum și la revolte violente și epidemii.

Acum trăim într-o lume cu o populație de opt ori mai mare și cu un nivel de comerț de peste patruzeci de ori mai mare”, a avertizat Dr. Cassidy.

Rețelele noastre globale complexe ne-ar putea face și mai vulnerabili la șocurile unei erupții majore”.

Costul financiar al unei astfel de magnitudini dezastruoase în prezent ar putea fi și el de ordinul miliardelor.

Experții spun că lipsa actuală de planificare este nesăbuită”.

Aceștia doresc să se rezolve o tehnologie de detectare mai mare.

Sute de milioane de dolari sunt investite în fiecare an în amenințările legate de asteroizi, însă există o lipsă severă de finanțare și coordonare la nivel global pentru pregătirea pentru vulcani”, a continuat Dr. Mani.

„Acest lucru trebuie să se schimbe urgent. Subestimăm complet riscul pe care îl reprezintă vulcanii pentru societățile noastre.”

Dr. Cassidy a adăugat: Este posibil să nu știm nimic chiar și despre erupții relativ recente din cauza lipsei de cercetări asupra nucleelor marine și lacustre, în special în regiuni neglijate, cum ar fi Asia de sud-est. Vulcanii pot rămâne adormiți pentru o perioadă lungă de timp, dar pot fi totuși capabili de distrugeri bruște și extraordinare”.