Un nou studiu arată că „substanțele chimice veșnice” pot provoca un risc crescut de hipertensiune arterială

PFAS

PFAS

Femeile de vârstă mijlocie cu cele mai mari concentrații în sânge de substanțe chimice sintetice comune numite substanțe per- și polifluoroalchilice sau substanțe chimice pentru totdeauna, au prezentat un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială, potrivit unui nou studiu.

Studiul realizat de cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică a Universității din Michigan și de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a fost publicat luni în Hypertension, o revistă a Asociației Americane a Inimii.

„PFAS sunt cunoscuți ca substanțe chimice veșnice deoarece nu se degradează niciodată în mediul înconjurător și contaminează apa potabilă, solul, aerul, alimentele și numeroase produse pe care le consumăm sau pe care le întâlnim în mod obișnuit”, a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului, Ning Ding, Ph.D. M.P.H., cercetător postdoctoral în cadrul departamentului de epidemiologie al universității.

„Un studiu a estimat că două dintre cele mai comune substanțe chimice pentru totdeauna se găsesc în majoritatea apei potabile din gospodării și sunt consumate de peste două treimi dintre americani.”

Mii de „substanțe chimice veșnice” diferite sunt folosite zilnic în articole de uz casnic, cum ar fi șamponul, ața dentară, cosmeticele, ustensilele de gătit antiaderente, ambalajele alimentare și straturile rezistente la pete pentru covoare, tapițerie și îmbrăcăminte, potrivit Agenției americane pentru protecția mediului. PFAS intră, de asemenea, în aprovizionarea cu alimente prin intermediul peștilor capturați în apă contaminată cu PFAS și al produselor lactate provenite de la vaci expuse la PFAS- prin intermediul îngrășămintelor din ferme.

Cercetările anterioare au arătat că unii PFAS au fost legați de efecte dăunătoare pentru sănătate chiar și la niveluri scăzute în sânge, inclusiv riscul cardiovascular, afectarea funcției vaselor de sânge, stresul oxidativ și creșterea colesterolului, se arată într-o declarație a Asociației Americane a Inimii. Însă acesta a fost primul studiu care a examinat efectul nivelurilor de PFAS asupra controlului tensiunii arteriale în rândul femeilor de vârstă mijlocie.

Exit mobile version