• Sistemul crucial de curenți oceanici, AMOC, se îndreaptă către un colaps, spune revista Nature.
  • AMOC circulă apa de la nord la sud și înapoi într-un ciclu lung în Oceanul Atlantic.
  • Circulația AMOC aduce apă caldă în diferite părți ale globului și susține viața oceanică.

Un sistem crucial de curenți oceanici se îndreaptă către un colaps care „ar afecta fiecare persoană de pe planetă” – arată un nou studiu publicat de revista Nature Communications, scrie CNN.

Încălzirea globală grăbește acest proces

Dacă este luat în considerare circuitul faunei și florei din lume, cum fiecare „rotiță” funcționează perfect pentru ca alta să-și continue activitatea, ajungem la anuimite concluzii. Atlantic Meridional Turning Circulation, prescurtat „AMOC”, se referă la circulația apei de la nord la sud și înapoi, într-un ciclu lung în Oceanul Atlantic.

Această circulație aduce căldură în diferite părți ale globului și, de asemenea, transportă nutrienții necesari pentru a susține viața oceanică. Acest sistem va deveni instabil mai devreme decât ne așteptăm. Chiar și oamenii de știință care nu sunt implicați în studiu au recunoscut că acest curent a devenit mai puțin stabil.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

O secțiune importantă a acestui sistem este Curentul Golfului, un curent antrenat de vânt care menține apa caldă în părți majore ale Europei și coastei de est a Floridei. Instabilitatea ar putea fi, de asemenea, mai puțin dramatică, nu o oprire la scară largă, ci o schimbare a locurilor de formare a apelor adânci.

Dar, indiferent de cum privim scenariile posibile, această schimbare va afecta cu siguranță viața pe pământ.

Citește și