• Astronomii au descoperit un sistem solar rar sincronizat, cu șase planete care se mișcă ca o mare orchestră cosmică.
  • O pereche de sateliți care caută planete – Tess de la NASA și Cheops al Agenției Spațiale Europene – au făcut echipă pentru aceste observații.
  • Niciuna dintre planetele aflate în sincronizare perfectă nu se află în așa-numita zonă locuibilă a stelei.

Astronomii au descoperit un sistem solar rar, sincronizat, cu șase planete care se mișcă ca o mare orchestră cosmică, neatinsă de forțe exterioare din momentul în care au apărut, acum miliarde de ani.

Descoperirea, anunțată miercuri, poate ajuta la explicarea modului în care au apărut sistemele solare din galaxia Calea Lactee. Acesta se află la 100 de ani lumină distanță, în constelația Coma Berenices, scrie AP.

O pereche de sateliți care caută planete – Tess de la NASA și Cheops al Agenției Spațiale Europene – au făcut echipă pentru aceste observații.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META

Niciuna dintre planetele aflate în sincronizare perfectă nu se află în așa-numita zonă locuibilă a stelei, ceea ce înseamnă o probabilitate redusă sau chiar nulă de apariție a vieții, cel puțin așa cum o știm noi.

„Aici avem o țintă de aur” pentru comparație, a declarat Adrien Leleu de la Universitatea din Geneva, care a făcut parte dintr-o echipă internațională care a publicat rezultatele în revista Nature.

Această stea, cunoscută sub numele de HD 110067, ar putea avea chiar mai multe planete. Cele șase descoperite până acum au aproximativ de două-trei ori mărimea Pământului, dar cu densități mai apropiate de giganții gazoși din sistemul nostru solar. Orbitele lor variază între nouă și 54 de zile, ceea ce le apropie de steaua lor mai mult decât Venus de Soare și le face extrem de fierbinți.

Citește și