VIDEO. Capsula Orion a NASA s-a întors în siguranță pe Pământ după călătoria în jurul Lunii

Handouut photo dated December 4, 2022 on the 19th day of the Artemis I mission, a camera mounted on the Orion spacecraft captured the Moon just in frame as Orion prepared for its return powered flyby on Dec. 5, when it passed approximately 79 miles above the lunar surface. Orion performed the return powered flyby burn at 11:43 a.m. EST, changing the velocity of the spacecraft by approximately 655 mph (961 feet per second). The return powered flyby is the last large maneuver of the mission, with only smaller trajectory corrections to target Earth remaining. Photo by NASA via ABACAPRESS.COM

După ce a petrecut peste 25 de zile în spaţiu şi a survolat la mică distanţă Luna, capsula Orion a NASA a amerizat duminică în Oceanul Pacific, marcând finalul misiunii test Artemis 1, al cărei scop a fost să pregătească întoarcere oamenilor pe Lună în anii care vin, potrivit Le Journal.

O aterizare perfectă 

Amerizarea a avut loc în largul insulei mexicane Guadalupe la ora 17:40 GMT.

Intrarea în atmosferă, o mare provocare

Capsula, care nu a avut niciun astronaut la bord pentru acest zbor test, a intrat în atmosfera terestră cu o viteză de 40.000 de km/h şi a fost nevoită să suporte o căldură de 2.800 de grade Celsius, adică jumătate din temperatura de la suprafaţa Soarelui.

Obiectivul principal al misiunii a fost să testeze în aceste condiţii scutul termic al capsulei, cel mai mare construit vreodată (cu un diametru de 5 metri).

Nava spaţială a fost mai întâi încetinită în coborârea sa vertiginioasă de atmosferă, apoi de o serie de nu mai puţin de 11 paraşute, până când a atins o viteză de circa 30 km/h în momentul lovirii apei.

O navă a Marinei americane, USS Portland, a fost pregătită pentru operaţiunile de recuperare, pentru care NASA s-a antrenat de mai mulţi ani. Au fost de asemenea desfăşurate elicoptere şi bărci pneumatice.

Exit mobile version