• Sonda spațială europeană Juice a decolat către Jupiter.
  • Lansarea a fost la ora 15.14 (ora 9.14 în Guyana). 
  • Este prima misiune lansată către Jupiter după misiunea americană Juno, în 2011.

Sonda spaţială europeană Juice a decolat vineri, după o tentativă de lansare, la bordul unei rachete Ariane 5, către planeta Jupiter şi lunile sale îngheţate. Misiunea acesteia este să găsească noi medii locuibile extraterestre favorabile vieţii

Sonda Juice, care a decolat de la baza Kourou din Guyana Franceză, s-a separat cu succes de lansatorul Ariane 5 la o altitudine de 1.500 de kilometri, la 27 de minute după lansare. Misiunea Ariane 5 „este un succes” , a declarat Stéphane Israël, preşedintele Arianespace, potrivit BBC și ESA.

Amânată joi cu 24 de ore înainte de data programată pentru decolare din cauza riscului de furtuni, misiunea ştiinţifică a ESA a fost lansată vineri, la ora 12:14 GMT, de la baza Kourou, marcând începutul unei călătorii spaţiale fără precedent.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
CÂT ȚINE TINEREȚEA?
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.

„Traiectoria este nominală” , adică în concordanţă cu ceea ce fusese planificat, a declarat la scurt timp după decolare directorul de operaţiuni din camera de control Jupiter de la Centrul Spaţial din Guyana Franceză CSG, unde emoţia era palpabilă.

Despre Juice

Călătoria în spațiu a lui Jupiter Icy Moons Explorer va dura opt ani și se concentrează pe cercetarea a trei dintre sateliții naturali ai planetei Jupiter, Ganymede, Callisto și Europa. Potrivit Agenției Spațiale Europene, nava este echipată cu instrumente de teledetecție, geofizice și in situ, care o vor ajuta să descopere „habitate potențiale pentru viața din trecut sau prezent” .

Citește și:

Revista „TIME” a publicat lista celor mai influenţi 100 de oameni din lume. Cine sunt aceştia

FOTO. Primul avion supersonic de antrenament din lume este scos la vânzare pentru 800 de mii de dolari. Cum arată interiorul

O chelneriță din Japonia a fost concediată după ce și-ar fi turnat propriul sânge în cocktailurile clienților