• Inginerii au anunțat că vremea pune în pericol lansarea.
  • Juice, care înseamnă Jupiter Icy Moons Explorer, urma să decoleze joi din Guyana Franceză, cu o călătorie de opt ani înainte.
  • Misiunea sa este de a afla dacă oricare dintre cele trei luni oceanice ale planetei – Ganimede, Europa și Callisto – sunt locuibile.

Agenția Spațială Europeană și-a amânat misiunea de vânătoare de extratereștri din cauza fulgerelor, relatează The Independent. Misiunea JUICE către Jupiter a fost programată pentru joi, la 13:15, ora Marii Britanii, dar cu 10 minute rămase până la final, inginerii au anunțat că vremea pune în pericol lansarea.

Josef Aschbacher, directorul general al Agenției Spațiale Europene, a postat pe Twitter: „Nu este ceea ce am sperat, dar asta face parte din joc. Sperăm că mâine vom avea cer mai senin.” Juice, care înseamnă Jupiter Icy Moons Explorer, urma să decoleze joi din Guyana Franceză, cu o călătorie de opt ani înainte.

Misiunea sa este de a afla dacă oricare dintre cele trei luni oceanice ale planetei – Ganimede, Europa și Callisto – sunt locuibile.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Profesorul Geraint Jones, de la University College London (UCL) Mullard Space Science Laboratory (MSSL), care este co-investigator al unuia dintre cele 10 instrumente științifice ale Juice, a declarat: „Suntem încântați că misiunea va arunca o nouă lumină asupra lumilor care ar putea viață potențial gazdă.”

Oamenii de știință de la Imperial College London au condus dezvoltarea magnetometrului, cunoscut sub numele de J-MAG, în timp ce Agenția Spațială din Marea Britanie a oferit finanțare de 9 milioane de lire sterline pentru proiectul de 1,4 miliarde de lire sterline.

J-MAG va măsura caracteristicile câmpurilor magnetice ale lui Jupiter și ale celei mai mari luni ale sale, Ganymede. De asemenea, va juca un rol cheie în detectarea sărurilor în mișcare în oceane de sub crustele de gheață ale lui Ganymede și va vedea dacă poate menține condițiile pentru viață.

Citește și