- O companie americană a intrat în istorie, devenind prima companie comercială care a plasat o navă spațială pe Lună.
- Compania Intuitive Machines, cu sediul în Houston, a aterizat robotul Odysseus în apropierea polului sud lunar.
- O altă companie americană, Astrobotic Technology, a încercat luna trecută, dar nu a reușit să ajungă pe Lună, iar modul de aterizare s-a prăbușit pe Pământ.
Welcome to the Moon! O companie americană face istorie cu prima aterizare americană pe Lună din ultimii 50 de ani. Intuitive Machines, cu sediul în Houston, a aterizat robotul Odysseus în apropierea polului sud lunar.
În ciuda comunicării neregulate, Intuitive Machines, compania care a construit și gestionat nava, a confirmat că aceasta a aterizat în poziție verticală. Dar nu a oferit detalii suplimentare, inclusiv dacă modulul de aterizare a ajuns la destinația prevăzută, în apropierea polului sud al Lunii. Compania și-a încheiat transmisiunea în direct pe internet la scurt timp după ce a identificat un singur semnal slab de la modulul de aterizare, scrie AP.
„Ceea ce putem confirma, fără nicio îndoială, este că echipamentul nostru se află pe suprafața Lunii”, a spus directorul misiunii.
Pentru prima dată pe Lună de la Apollo
Aterizarea a readus SUA pe suprafața Lunii pentru prima dată de la faimoasele misiuni Apollo ale NASA.
Intuitive Machines a devenit, de asemenea, prima companie privată care a reușit o aterizare pe Lună, o performanță realizată doar de cinci țări. O altă companie americană, Astrobotic Technology, a încercat luna trecută, dar nu a reușit să ajungă pe Lună, iar modul de aterizare s-a prăbușit pe Pământ. Ambele companii fac parte dintr-un program sprijinit de NASA pentru a da startul economiei lunare.
Lansat săptămâna trecută, modulul de aterizare din fibră de carbon și titan, cu o înălțime de 4,3 metri, a transportat șase experimente pentru NASA. Agenția spațială a acordat companiei 118 milioane de dolari pentru a construi și a pilota modulul de aterizare, parte a efortului său de a comercializa livrările lunare înainte de întoarcerea astronauților planificată peste câțiva ani.
Intrarea Intuitive Machines este cea mai recentă dintr-o serie de încercări de aterizare ale țărilor și ale unor entități private care doresc să exploreze Luna și, dacă este posibil, să o valorifice. Japonia a reușit o aterizare lunară luna trecută, alăturându-se astfel Rusiei, SUA, Chinei și Indiei.
Citește și