• Imaginile cu această pisică portocalie au călătorit 30.577.536 de kilometri.
  • NASA speră că tehnologia laser pe care a testat-o va îmbunătăți comunicațiile cu părți mai îndepărtate ale sistemului solar.
  • Videoclipul a fost încărcat pe o navă spațială lansată cu racheta Falcon Heavy a companiei SpaceX.

NASA a transmis pe Pământ, din adâncurile spațiului, o înregistrare video ultra înaltă definiție a unei pisici. Clipul de 15 secunde cu pisica Taters a fost trimis prin laser și, în mod corespunzător, o arată pe pisică urmărind o rază laser, scrie BBC.

Imaginile cu această pisică portocalie au călătorit 30.577.536 de kilometri – de 80 de ori mai mult decât distanța de la Pământ la Lună. NASA speră că tehnologia laser pe care a testat-o va îmbunătăți în cele din urmă comunicațiile cu părți mai îndepărtate ale sistemului solar.

Taters, ale cărui lăbuțe au rămas bine înfipte pe Pământ, este proprietatea unui angajat al Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA din California.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
SPOVEDANIE CU A.I.

Videoclipul a fost încărcat pe o navă spațială lansată cu racheta Falcon Heavy a companiei SpaceX de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, la 13 octombrie, și a fost difuzat pe 11 decembrie.

În ciuda transmiterii de la milioane de kilometri distanță, a fost capabilă să trimită videoclipul mai repede decât majoritatea conexiunilor de internet în bandă largă”, a declarat Ryan Rogalin, șeful departamentului de electronică al JPL. Videoclipul a fost recepționat de telescopul Hale de la observatorul Palomar, de unde a fost descărcat.

De acolo a fost transmis la JPL și redat acolo în timp real. Rogalin a declarat că conexiunea prin care a fost trimis videoclipul de la observatorul Palomar la baza JPL a fost de fapt mai lentă decât semnalul care a transmis clipul din spațiu.

Citește și