• Un nou sistem de inteligență artificială dezvoltat de Google DeepMind poate rezolva probleme complexe de geometrie.
  • Sistemul, denumit AlphaGeometry, combină două abordări diferite: un model de limbaj neuronal care generează idei intuitive și un motor de deducție simbolică.
  • Cercetătorii au testat AlphaGeometry pe 30 de probleme de geometrie de olimpiadă, considerate dificile chiar și pentru matematicienii experți.

Un nou sistem de inteligență artificială dezvoltat de Google DeepMind, unul dintre cele mai importante laboratoare de inteligență artificială din lume, poate rezolva probleme complexe de geometrie la un nivel comparabil cu cel al unui om medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Matematică, o competiție prestigioasă pentru elevii de liceu.

Sistemul, denumit AlphaGeometry, combină două abordări diferite: un model de limbaj neuronal care generează idei intuitive și un motor de deducție simbolică care le verifică folosind logica și regulile formale. Modelul lingvistic se bazează pe aceeași tehnologie care alimentează motorul de căutare și sistemele de înțelegere a limbajului natural ale Google.

Cercetătorii au testat AlphaGeometry pe 30 de probleme de geometrie de olimpiadă, considerate dificile chiar și pentru matematicienii experți. Sistemul a rezolvat 25 de probleme în limita de timp standard de 4,5 ore, egalând scorul mediu al medaliaților cu aur la aceleași probleme. Cel mai bun sistem anterior, a rezolvat doar 10 probleme. Rezultatele, publicate în revista Nature, arată că inteligența artificială poate raționa logic și poate descoperi noi cunoștințe matematice.

Recomandări

LASCONI CANDIDEAZĂ LA PREZIDENȚIALE
LE PEN CONDUCE ÎN SONDAJE
NY TIMES, CONTRA LUI BIDEN
ELECTRIC CASTLE TE PROVOACĂ
PROTESTE DE AMPLOARE ÎN GERMANIA
ATENȚIE DACĂ MERGI ÎN GRECIA!

Citește și