- Oamenii de știință din domeniul energiei de fuziune afirmă că au descoperit o modalitate de a depăși una dintre cele mai mari provocări ale lor, folosind inteligența artificială.
- Folosind un controlor de A.I., cercetătorii de la Universitatea Princeton și Laboratorul de Fizică a Plasmei Princeton au reușit să prevadă și să prevină instabilitățile potențiale ale plasmei în timp real, deschizând calea pentru viitorul energiei de fuziune.
- Energia de fuziune, procesul care alimentează Soarele și alte stele, ar putea deveni o soluție revoluționară pentru criza climatică, dacă obstacolele, precum instabilitățile plasmei, pot fi depășite.
Oamenii de știință care urmăresc energia de fuziune afirmă că au descoperit o modalitate de a depăși una dintre cele mai mari provocări ale lor – folosind inteligența artificială, conform CNN.
Energia de fuziune nucleară a fost considerată de decenii o sursă aproape nelimitată de energie curată, în ceea ce ar fi o soluție revoluționară pentru criza climatică. Dar experții au reușit să obțină și să mențină energia de fuziune doar pentru câteva secunde, iar multe obstacole rămân, inclusiv instabilitățile în procesul extrem de complex.
Există mai multe modalități de a obține energie de fuziune, dar cea mai comună implică folosirea variantelor de hidrogen ca combustibil de intrare și creșterea temperaturilor la niveluri extraordinar de ridicate într-o mașină în formă de donut, cunoscută sub numele de tokamak, pentru a crea plasma, un stadiu de materie similar unei supe.
Dar acea plasmă trebuie controlată și este foarte susceptibilă la „ruperi” și la scăparea câmpurilor magnetice puternice ale mașinii care sunt proiectate pentru a menține plasma conținută.
Miercuri, cercetătorii de la Universitatea Princeton și Laboratorul de Fizică a Plasmei Princeton au raportat în revista Nature că au găsit o modalitate de a folosi A.I. pentru a prognoza aceste instabilități potențiale și de a le preveni să apară în timp real.
Echipa a efectuat experimentele lor la DIII-D National Fusion Facility din San Diego și a constatat că controlorul lor de A.I. ar putea prognoza ruperea potențială a plasmei cu până la 300 de milisecunde în avans. Fără această intervenție, reacția de fuziune s-ar fi încheiat brusc.
„Experimentele oferă o bază pentru utilizarea A.I. în rezolvarea unei game largi de instabilități ale plasmei, care au împiedicat de mult energia de fuziune”, a declarat un purtător de cuvânt al Princetonului.
Rezultatele sunt „cu siguranță” un pas înainte pentru fuziunea nucleară, a declarat Egemen Kolemen, profesor de inginerie mecanică și aerospatială la Universitatea Princeton și autor al studiului.
„Acesta este unul dintre marile obstacole – ruperile – și doriți ca orice reactor să funcționeze 24/7 timp de ani fără nicio problemă”, a spus Kolemen pentru CNN. „Și aceste tipuri de ruperi și instabilități ar fi foarte problematice, deci dezvoltarea soluțiilor de acest tip le crește încrederea că putem rula aceste mașini fără probleme”.
Energia de fuziune este procesul care alimentează Soarele și alte stele, iar experții încearcă de decenii să îl stăpânească pe Pământ. Se realizează atunci când două atomi care se resping în mod obișnuit sunt forțați să se unească. Este opusul fisiunii nucleare – tipul utilizat în mod larg în prezent – care se bazează pe divizarea atomilor.
Citește și
- PNL și PSD comasează alegerile. Marcel Ciolacu: „Această comasare nu este împotriva democrației”
- Război pe biletul la loto. Un cuplu a câștigat 1,16 milioane de euro, dar la câteva săptămâni s-au despărțit
- Simona Halep: „Coşmarul pe care l-am trăit timp de un an şi jumătate s-a terminat. Acum aştept decizia cu capul sus”