• Mulți lucrători sunt îngrijorați de faptul că inteligența artificială le va lua job-ul.
  • În martie, Goldman Sachs a publicat un raport care arată că inteligența artificială ar putea înlocui echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă.
  • Unele cercetări au arătat recent că temerile legate de preluarea de către roboți a locurilor de muncă umane ar putea fi exagerate.

Mulți lucrători sunt îngrijorați de faptul că inteligența artificială le va lua job-ul. În ultimii ani, pe măsură ce au proliferat titlurile despre roboții care fură locurile de muncă ale oamenilor – și pe măsură ce instrumente de inteligență artificială generativă precum ChatGPT au devenit mai accesibile – unii lucrători au declarat că au început să se simtă îngrijorați în legătură cu viitorul lor și dacă competențele pe care le au vor mai fi relevante pentru piața muncii în anii următori, scrie BBC.

În martie, Goldman Sachs a publicat un raport care arată că inteligența artificială ar putea înlocui echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă. Anul trecut, sondajul anual al PwC privind forța de muncă la nivel mondial a arătat că aproape o treime dintre respondenți s-au declarat îngrijorați de perspectiva ca rolul lor să fie înlocuit de tehnologie în trei ani.

„Cred că o mulțime de creativi sunt îngrijorați”, spune Alys Marshall, copywriter, în vârstă de 29 de ani, stabilită în Bristol, Marea Britanie. „Cu toții sperăm doar că clienții noștri vor recunoaște valoarea [noastră] și vor alege autenticitatea [unui om] în locul prețului și comodității instrumentelor de inteligență artificială.” 

Recomandări

ROMÂNIA, LOVITĂ DE PLOI
ISRAELUL VREA RĂZBOI CU LIBANUL
PUTIN VREA VICTORIA
BUCUREȘTI ATRAGE TALENTE
OPENAI SE DESCHIDE MAI MULT
HAI LA ARENA ELEVILOR!

Acum, antrenorii de carieră și experții în resurse umane spun că, deși o anumită anxietate ar putea fi justificată, angajații trebuie să se concentreze pe ceea ce pot controla. În loc să intre în panică cu privire la posibila pierdere a job-urilor în favoarea A.I., ei ar trebui să investească în a învăța cum să lucreze alături de tehnologie. Dacă o tratează ca pe o resursă și nu ca pe o amenințare, adaugă experții.

Frica de necunoscut

Pentru unii oameni, instrumentele de inteligență artificială generativă pare că au apărut rapid. ChatGPT de la OpenAI s-a dezoltat aparent peste noapte, iar „cursa înarmărilor AI” se intensifică mai mult în fiecare zi, creând o incertitudine continuă pentru lucrători.

Carolyn Montrose, coach de carieră și lector la Universitatea Columbia din New York, recunoaște că ritmul inovațiilor tehnologice și al schimbărilor poate fi înfricoșător. „Este normal să simțiți anxietate cu privire la impactul AI, deoarece evoluția sa este fluidă și există mulți factori de aplicare necunoscuți”, spune ea.

Valoarea unică a oamenilor

Deși experții spun că un anumit nivel de anxietate este justificat, s-ar putea să nu fie încă momentul să apăsăm butonul de panică. Unele cercetări au arătat recent că temerile legate de preluarea de către roboți a job-urilor umane ar putea fi exagerate.

Cercetarea din 20 noiembrie 2022, realizată de profesorul de sociologie Eric Dahlin de la Universitatea Brigham Young din Utah, SUA, a arătat că nu numai că roboții nu înlocuiesc lucrătorii umani în ritmul în care cred majoritatea oamenilor, dar unii oameni percep greșit și ritmul în care instrumentele de automatizare preiau controlul. Datele sale au arătat că aproximativ 14% dintre lucrători au declarat că și-au văzut locul de muncă înlocuit de un robot. Dar atât lucrătorii care au experimentat înlocuirea locurilor de muncă din cauza tehnologiei, cât și cei care nu au avut această experiență au avut tendința de a supraestima ritmul și volumul tendinței – estimările lor erau departe de realitate.

„În general, percepția noastră cu privire la preluarea roboților este mult exagerată. Cei care nu își pierduseră locurile de muncă le-au supraestimat de aproximativ două ori, iar cei care își pierduseră locurile de muncă le-au supraestimat de aproximativ trei ori”, a declarat Dahlin în prezentarea cercetării sale. În timp ce Dahlin a spus că unele tehnologii noi vor fi probabil adoptate și implementate fără a lua în considerare toate implicațiile, este de asemenea adevărat că „doar pentru că o tehnologie poate fi folosită pentru ceva nu înseamnă că va fi implementată”.

Citește și: