• Amazon testează sateliții Kuiper pentru internet.
  • Bezos: „Zborul rachetei Vulcan este un succes”.
  • Sateliții KuiperSat-1 și 2 coboară la o altitudine orbitală mai joasă.

Amazon se îndreaptă spre intrarea pe piața internetului global din spațiu. Primele teste ale sateliților Kuiper au fost un succes, iar Vulcan, racheta de la United Launch Alliance, a avut primul zbor reușit. Vestea este mai bună pentru Musk, care are acum cele mai competitiv serviciu de internet prin satelit.

Ce înseamnă acest succes pentru Amazon și Jeff Bezos?

Succesul testelor KuiperSat-1 și KuiperSat-2 este un pas major pentru Amazon. Aceste teste au verificat funcționarea sistemelor esențiale ale sateliților: structura, mecanica, computerele de zbor, sistemele de propulsie, generarea și distribuția energiei solare, bateriile, roțile de reacție și sistemele avansate de comunicații RF. Pe lângă acestea, tehnologia și infrastructura terestră au fost validate. Aceasta include prototipuri ale terminalelor pentru clienți, stațiile de telemetrie, urmărire și control (TT&C) din Hawaii și Mauritius, stația de gateway din Texas și punctele de conexiune la internetul terestru prin AWS. Aceasta este o realizare importantă care demonstrează capacitatea Amazon de a oferi internet global din spațiu, rivalizând cu serviciul Starlink de la SpaceX.

Ce urmează pentru sateliții Kuiper și cum se va desfășura procesul de deorbitare?

Amazon a început procesul de reducere a altitudinii orbitale pentru KuiperSat-1 și KuiperSat-2.

Recomandări

ROMÂNIA ÎNVINGE UCRAINA
A ÎNCEPUT BACALAUREATUL 2024
ISRAELUL MOBILIZEAZĂ REZERVIȘTI
CINE OCUPĂ FUNCȚIILE DE TOP DIN UE
CUM SE ÎNCHEIE SAGA LA S1 SI S2?
CASH SAU LA BANCĂ?

Sateliții își vor folosi sistemele de propulsie pentru a-și reduce altitudinea de la 500 km la 350 km. Apoi, rezistența atmosferică va finaliza procesul, iar sateliții vor arde în atmosferă.

Acest proces va dura câteva luni. Amazon planifică să deorbiteze toți sateliții într-un an, depășind cerințele FCC care prevăd cinci ani. Această abordare responsabilă ajută la reducerea deșeurilor spațiale, o problemă tot mai discutată. În viitor, constelația Kuiper va include 3.236 sateliți, jumătate dintre aceștia trebuind să fie operaționali până în vara lui 2026, conform licenței FCC.

Cum se compară rețeaua Kuiper cu Starlink și ce parteneriate are Amazon?

Rețeaua Kuiper de la Amazon folosește lasere infraroșii pentru comunicare, similar cu Starlink de la SpaceX, creând o rețea masivă în orbită. Beta testele pentru rețeaua Kuiper sunt planificate pentru a doua jumătate a acestui an. Printre primii parteneri care vor participa la aceste teste se numără Vodafone și Verizon. Această colaborare va oferi feedback valoros pentru optimizarea serviciului înainte de lansarea comercială. Astfel, Amazon se poziționează ca un concurent serios pentru SpaceX în cursa pentru furnizarea internetului global din spațiu.

Citește și