- Există îngrijorări legate de faptul că AI ar putea înlocui rapid locurile de muncă ale oamenilor.
- De asemenea, există îngrijorări legate de faptul că roboții, precum ChatGPT și Bard, pot fi inexacți și pot duce la diseminarea de informații eronate.
- Lansarea lor a stârnit o nouă dezbatere cu privire la rolul AI în societate, oferind o ilustrare tangibilă a riscurilor și recompenselor potențiale ale noii tehnologii.
Șefii din domeniul tehnologiei au fost convocați joi la Casa Albă și li s-a spus că trebuie să protejeze publicul de pericolele inteligenței artificiale (AI), scrie BBC. Lui Sundar Pichai de la Google, Satya Nadella de la Microsoft și Sam Altmann de la OpenAI li s-a spus că au o datorie „morală” de a proteja societatea.
Casa Albă a lăsat să se înțeleagă că ar putea reglementa în continuare acest sector. Produsele de inteligență artificială lansate recent, precum ChatGPT și Bard, au captat imaginația publicului.
Acestea oferă utilizatorilor obișnuiți șansa de a interacționa cu ceea ce se numește „inteligență artificială generativă”, care poate rezuma informații din mai multe surse în câteva secunde, poate depana coduri informatice, poate scrie prezentări și chiar poezii, care sună plauzibil ca și cum ar fi fost generate de oameni.
Lansarea lor a stârnit o nouă dezbatere cu privire la rolul AI în societate, oferind o ilustrare tangibilă a riscurilor și recompenselor potențiale ale noii tehnologii. Directorilor din domeniul tehnologiei reuniți joi la Casa Albă li s-a spus că depinde de firme să „asigure siguranța și securitatea produselor lor” și au fost avertizați că administrația este deschisă la noi reglementări și legislație pentru a acoperi inteligența artificială.
Sam Altman, directorul executiv al OpenAi, firma din spatele ChatGPT, a declarat reporterilor că, în ceea ce privește reglementarea, directorii au fost „surprinzător de de acord cu ceea ce trebuie să se întâmple”. Sectorul privat are „o responsabilitate etică, morală și juridică de a asigura siguranța și securitatea produselor lor”, a spus ea.
Casa Albă a anunțat o investiție de 140 de milioane de dolari (111 milioane de lire sterline) din partea National Science Foundation pentru a lansa șapte noi institute de cercetare în domeniul inteligenței artificiale. Apelurile pentru o mai bună reglementare a creșterii dramatice a inteligenței artificiale emergente au fost numeroase, atât din partea politicienilor, cât și a liderilor din domeniul tehnologiei.
La începutul acestei săptămâni, „nașul” inteligenței artificiale, Geoffrey Hinton, și-a dat demisia de la Google, spunând că regretă acum munca sa. El a declarat pentru BBC că unele dintre pericolele pe care le prezintă roboții de chat cu inteligență artificială sunt „destul de înfricoșătoare”.
În martie, o scrisoare semnată de Elon Musk și de fondatorul Apple, Steve Wozniak, a cerut o pauză în implementarea acestei tehnologii. Miercuri, șefa Comisiei Federale pentru Comerț (FTC), Lina Khan, și-a expus punctul de vedere cu privire la modul și motivele pentru care IA trebuie reglementată.
Există îngrijorări legate de faptul că AI ar putea înlocui rapid locurile de muncă ale oamenilor, precum și îngrijorări legate de faptul că roboții de chat, precum ChatGPT și Bard, pot fi inexacți și pot duce la diseminarea de informații eronate. Există, de asemenea, preocupări legate de faptul că IA generativă ar putea încălca legislația privind drepturile de autor. Inteligența artificială care clonează vocea ar putea exacerba frauda. Videoclipurile generate de AI pot răspândi știri false.
Citește și