• Cipurile de inteligență artificială seamănă cu forma cipurilor ce alimentează jocurile video.
  • Acestea au fost concepute special pentru a realiza sisteme de inteligență artificială.
  • Experții cred că aceste cipuri creeză o revoluție în A.I. și că ar putea remodela întregul sector tehnologic.

Cipurile A.I. nu au încă o definiție acceptată de analiști, dar Hannah Dohmen, cercetător, spune „Termenul cuprinde un hardware de calcul specializat pentru a face față sarcinilor de lucru ale Inteligenței Artificiale prin rezolvarea unor probleme care pot supraîncărca calculatoarele convenționale”, scrie abcNEWS.

Nvidia este principala companie care vinde cipuri A.I. Acțiunile companiei au crescut cu 25% în ultima săptămână cu un cumul de peste un trilion de dolari. Unul dintre cele mai recente produse este GPU H100. Cipul conține 80 de miliarde de transmițători, cu aproximativ 13 milioane mai mult decât cel mai recent procesor high-end de la Apple.

Nvidia nu fabrică aceste cipuri, fiind o sarcină ce necesită investiții enorme în fabrici. În schimb, compania se bazează pe producători din Asia precum Taiwan Semiconductor Manufacturing sau Samsung Electronics din Coreea.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Cei mai mari clienți ai cipurilor de inteligență artificială sunt Amazon și Microsoft. Totuși analiști spun că Nvidia se va confrunta în mod inevitabil cu o concurență mai dură. Un potențial rival este Advanced Micro Devices, compania a luat deja măsuri de consolidare a propriei game de cipuri A.I.

În urmă cu câțiva ani, de exemplu, compania Nvidia era în criză deoarece minerii de criptomonede au acaparat piața. Această problemă a dispărut odată cu prăbușirea pieței de criptomonede la începutul anului 2022.

Citește și: