• Samsung a ajuns la a 5-a generație de telefon cu ecran pliabil, Z Fold 5.
  • Fold 5 e mai ușor ca generația precedentă are 253 de grame și costă 9.400 de lei.
  • Noua balama face ca telefonul să se închidă în totalitate și să aibă o cută mai redusă.

În timp ce Apple continuă cu seria de iPhone-uri și mizează pe un viitor cu Vision Pro pe ochi, rivalul Samsung continuă să parieze pe telefoanele cu ecran pliabil. Z Fold a ajuns la a 5-a generație.

Există un motiv pentru care Samsung este lider când vine vorba despre segmentul telefoanelor pliabile. A ajuns deja în punctul în care de la o generație la alta nu mai vedem schimbări radicale, ci un progres constant. Z Fold 5 are o nouă balama care face ca telefonul să se poată închide în totalitate, astfel că nu mai intră praf pe display-ul mare cum se întâmpla până acum.

Iar balamaua este suficient de rigidă cât să permită poziționarea în orice unghi. Samsung chiar a lucrat la mai multe aplicații care profită de acest avantaj, precum Youtube sau camera. Display-ul principal rămâne principala atracție, fiind ideal pentru multitasking cu până la trei aplicații, dar și consumarea de conținut video.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

Dacă în trecut poate că simțeam nevoia să fiu mai precaut cu device-ul având în vedere că vorbim de un pliabil, această senzație a dispărut total acum, la a 5-a generație. Difuzoarele sunt mult mai bune, iar procesorul de ultimă generație face ca totul să funcționeze extrem de rapid indiferent ce vrei să faci, că vorbim de gaming, cameră sau multitasking.

Care sunt concluziile finale

Deși pe partea de hardware vedem aceleași cifre ca la generația a 4-a, rezultatul este superior. Samsung a lucrat evident la acest capitol astfel că performanța este una excelentă atât la capitolul foto, și pe timp de zi, și pe timp de noapte, cât și când vine vorba de video.

Nu la nivelul celor mai bune device-uri de pe piață adică S23 Ultra, iPhone 15 Pro Max sau Google Pixel 7 Pro, un nivel mai jos. Un minus este reprezentat de baterie când folosești camera, am observat că scad procentele mai rapid astfel decât atunci când urmărești un film. Per total, Fold 5 mi se pare cea mai bună variantă dacă vrei un telefon cu ecran pliabil.

Trebuie să fii pregătit să faci anumite compromisuri, ceea ce poate fi greu de justificat când vorbești de un telefon de aproape 10 mii de lei. Iar dacă ai un Fold 4, pare că nu sunt suficiente motive pentru upgrade. Rămâne de văzut ce va face Samsung ca acest lucru să nu ajungi să-l spui în fiecare an, așa cum se întâmplă și cu telefoanele obișnuite unde trecerea de la o generație la următoarea a devenit un pas prea mic.

Citește și: