• Susținătorii inteligenței artificiale spun că tehnologia va transforma lumea, eliberând oamenii de sarcini ușoare pentru a face o muncă mai semnificativă.
  • Oamenii de știință AI de la companii se întrec pentru a crea software capabil să ia decizii așa cum ar face un om.
  • Sundar Pichai a îndemnat autoritățile să reglementeze urgent AI deoarece este „cea mai profundă tehnologie la care lucrează omenirea astăzi”.

Creatorul ChatGPT OpenAI a avertizat că inteligența artificială (AI) care prezintă un „risc existențial” pentru umanitate ar putea deveni realitate în doar zece ani. Șefii de top ai startup-ului au cerut reglementarea AI și au avertizat că „superintelligence” este comparabilă cu energia nucleară în ceea ce privește riscurile pe care le prezintă pentru omenire, scrie The Telegraph.

Oamenii de știință AI de la companii, inclusiv OpenAI, despre care se crede că a obținut 10 miliarde de dolari în sprijinul Microsoft pentru tehnologia sa ChatGPT, se întrec pentru a crea software capabil să ia decizii așa cum ar face un om. Directorul executiv al OpenAI, Sam Altman, președintele Greg Brockman și omul de știință șef Ilya Sutskever au spus că este „conceput” ca AI să depășească abilitățile la nivel de experți „în majoritatea domeniilor” în următorii 10 ani.

„Trebuie să reducem și riscurile tehnologiei AI de astăzi, dar superintelligence va necesita un tratament și o coordonare speciale”, au spus șefii companiei într-o postare pe blog. „Este probabil ca în cele din urmă să avem nevoie de ceva de genul [Agenției Internaționale pentru Energie Atomică] pentru eforturile de superspionaj; orice efort peste un anumit prag de capacitate (sau resurse precum calculul) va trebui să fie supus unei autorități internaționale”, au adăugat ei.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Scriind în Financial Times, Sundar Pichai a îndemnat autoritățile să reglementeze urgent AI deoarece este „cea mai profundă tehnologie la care lucrează omenirea astăzi”.
„Încă cred că AI este prea important pentru a nu reglementa și prea important pentru a nu reglementa bine”, a scris el.

Apelul OpenAI pentru o agenție de reglementare globală vine după ce Elon Musk a îndemnat companiile să oprească toată dezvoltarea AI timp de șase luni până când autoritățile de reglementare din întreaga lume pot stabili limite pentru tehnologie. Directorul executiv al Tesla și alți semnatari ai unei scrisori deschise din martie de la Future of Life Institute, inclusiv cofondatorul Apple Steve Wozniak și șeful Doomsday Clock, au spus că dezvoltarea AI „scăpată de sub control” ar putea „prezenta riscuri profunde pentru societate și umanitate”.

Citește și: