Cum se vor schimba locurile de muncă până în 2050: Previziunile experților

Recepționerii holografici, roboții și dronele care livrează ceaiul ar putea face parte din mediul de lucru în doar 30 de ani, potrivit unor noi descoperiri. Angajații ar putea fi scutiți în curând de îndeplinirea unor sarcini banale la birou, pe măsură ce tehnologiile futuriste se vor integra în viața noastră de zi cu zi.

Cercetările efectuate de furnizorii Furniture At Work au susținut că frigiderele accesibile prin amprentă, dădacele la fața locului și ochelarii de realitate augmentată (AR) ar putea fi, de asemenea, utilizate în birourile din 2050.

Pe măsură ce angajații devin din ce în ce mai distrași de social media, experții adaugă că ar putea fi utilizată și tehnologia antidistracție. Aceasta ar putea include brățări de urmărire a productivității și drone de livrare a ceaiului care să reducă „nevoia de pauze și să îmbunătățească productivitatea în jurul biroului”.

În cadrul cercetării, Muhammad Waqar, fondator și director executiv al Build.com, a declarat: „Odată cu creșterea numărului de spații deschise și a prevalenței tot mai mari a distragerii atenției, cum ar fi smartphone-urile și rețelele de socializare, tehnologia antidistracție ar putea deveni foarte importantă. Aceasta ar putea include căști cu anulare a zgomotului și software conceput pentru a bloca site-urile web care distrag atenția.”

Alte tehnologii ar putea înlocui 20% din forța de muncă în doar câțiva ani

Constatările vin pe fondul temerilor că inteligența artificială și alte tehnologii ar putea înlocui 20% din forța de muncă în doar câțiva ani. Platforme precum ChatGPT au înrăutățit aceste îngrijorări, ca urmare a capacității sale asemănătoare cu cea a oamenilor de a scrie poezii, scenarii, de a susține examene și chiar de a scrie cod.

Deși cercetarea s-a axat în principal pe modul în care tehnologiile vor lucra alături de oameni, a constatat că roboții ar putea prelua rolurile de introducere de date și de cercetare. Recepționerii ar putea fi înlocuiți și ei cu holograme, care să vorbească în orice limbă aleasă și să răspundă la o varietate de întrebări despre săptămâna de lucru, scrie DailyMail.

Versiuni ale acestui sistem au fost deja observate în întreaga lume, Consiliul Brent din Londra lansând recepționerul holografic „Shanice” în 2013. Cercetătorii adaugă că preluarea posturilor de la oameni ar putea deschide calea către o săptămână de lucru de patru zile, deoarece oamenii ar fi necesari doar pentru sarcinile mai complexe.

Richard Nolan, CPO la Epsonow, a declarat: „Roboții și inteligența artificială ar putea începe să preia sarcini banale, cum ar fi introducerea de date sau cercetarea, eliberând angajații umani pentru activități mai semnificative care necesită un nivel mai ridicat de gândire.”

„Am putea vedea chiar și oameni care să controleze roboții de la distanță, permițându-le să aibă o prezență fizică în birou fără a fi acolo.

Angajații ar putea lucra pe ecrane tactile care apar în aer

Experții sugerează că ochelarii AR ar putea, de asemenea, să diminueze necesitatea ca lucrătorii să fie prezenți la birou în majoritatea zilelor. Cu ajutorul acestei tehnologii, angajații ar putea lucra pe ecrane tactile care apar în aer sau chiar să se alăture colegilor într-o sală de ședințe.

Marco Naez, proprietar al agenției de marketing Emerald Skygroup, a declarat: „În viitor, am putea vedea ochelari care să ofere o experiență AR completă, în care să ai impresia că te afli într-o versiune augmentată a vieții obișnuite. De exemplu, vei putea să vezi și să lucrezi pe ecrane tactile care apar în aer. Acest lucru ar putea fi folosit și acasă, unde îți vei putea vedea colegii ca și cum ați fi împreună într-o cameră”.

Căștile de realitate virtuală (VR) ar putea fi utilizate în mod similar, cu potențial pentru ca noii angajați să primească instruire cu privire la scenariile pe care le-ar putea întâlni înainte de a pleca la lucru. S-au făcut deja pași în direcția acestei viziuni, Mark Zuckerberg lansând în 2021 Metaverse, care are capacitatea de a găzdui spații de întâlnire VR.

Reproiectarea pereților birourilor ar putea completa și ea stilurile alternative de lucru, deoarece acoperirea acestora cu nano-vopsele futuriste îi va transforma în ecrane, potrivit cercetătorilor. Acestea ar putea stimula eforturile de formare susținute de VR, permițând angajaților să vizioneze videoclipuri de formare, să afișeze calendare și să interacționeze cu aceste ecrane fără a marca permanent pereții birourilor.

Citește și:

Exit mobile version