• Zborul a avut ca scop trimiterea etajului superior al Starship într-o călătorie parțială în jurul Pământului.
  • Starship a suferit mai multe probleme care au determinat SpaceX să activeze sistemul de încetare a zborului.
  • Practic, rezultatul a fost cam ceea ce mă așteptam, și poate chiar mi-a depășit ușor așteptările”, a declarat Musk.

Starship al SpaceX ar putea fi gata pentru a doua sa lansare în doar câteva luni, potrivit fondatorului și directorului general al companiei, Elon Musk, scrie Space.com. Starship, cu o înălțime de 120 de metri – cea mai mare și mai puternică rachetă construită vreodată – a fost lansată în zborul său de debut la 20 aprilie, ridicându-se spre cer de la Starbase, amplasamentul SpaceX de pe coasta de sud a Golfului Texas.

Zborul a avut ca scop trimiterea etajului superior al Starship într-o călătorie parțială în jurul Pământului, cu o țintă de aterizare în Oceanul Pacific, în apropiere de Hawaii, la aproximativ 90 de minute după decolare. Sfârșitul a venit însă mult mai devreme de atât: Starship a suferit mai multe probleme care au determinat SpaceX să activeze sistemul de încetare a zborului (FTS) al vehiculului, care a distrus vehiculul la patru minute după lansare. Cu toate acestea, SpaceX a declarat că zborul de testare a fost un succes, menționând că Starship a decolat bine de la sol și a atins în cele din urmă o altitudine maximă de 39 de kilometri.

Musk: Rezultatul a fost cam ceea ce mă așteptam

Practic, rezultatul a fost cam ceea ce mă așteptam, și poate chiar mi-a depășit ușor așteptările”, a declarat Musk pe Twitter Spaces. Starship, propulsorul de rapel din prima etapă, cunoscut sub numele de Super Heavy, a provocat unele pagube la Starbase pe 20 aprilie, aruncând în aer un crater mare sub suportul de lansare orbitală al site-ului cu cele 33 de motoare Raptor.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Decolarea a ridicat, de asemenea, un nor imens de resturi, care a căzut în zona înconjurătoare. Resturile sunt în realitate doar nisip și rocă, așa că nu sunt deloc toxice sau ceva de genul acesta”, a declarat Elon Musk sâmbătă seara. Este doar ca o furtună de nisip, în esență – practic o furtună de nisip produsă de om. Dar nu vrem să facem asta din nou”.

SpaceX ia măsuri pentru a preveni o repetare a greșelii, a adăugat el. Compania intenționează să înlocuiască betonul distrus de sub suportul de lansare orbitală al Starbase cu o placă de oțel robustă, care va vărsa apă pentru a face față evacuării puternice a Super Heavy.

Citește și