• Daca vrei să trăiești în lumea virtuală ca holograma sau avatar trebuie să scrii în testament.
  • China, Coreea și Statele Unite s-au lansat deja pe această piață cu potențial gigantic.
  • Congresul de bioetică de la Strasbourg dezbate problema nemuririi digitale.

Inteligența artificială intervine un pic mai mult în fiecare zi în viața noastră și, fără îndoială, de acum înainte, și în moartea noastră.

Amețitor și terifiant. Forumul european de bioetică are loc în fiecare an la Strasbourg și este o întâlnire care își propune să pună întrebări tulburătoare. Întrebări care se referă la progresele tehnologice și la consecințe.

Cum au abordat participanții chestiunea atât de delicată a „reînvierii”??

Ediția a 14-a abordează lucruri grele. Anul acesta este dedicat Inteligenței Artificiale . Această tehnologie va pune în discuție totul, inclusiv relația noastră cu moartea.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

În China, Coreea și Statele Unite, mai multe companii se lansează deja în această nișă care promite nemurirea digitală. Astfel, dispariția unei persoane dragi ar fi compensată de avatarul său.

Readucerea celor dragi la viață este o idee bună?

Am pierdut toți pe cineva drag, am răsfoit albumele cu fotografii, ne-am dus să le spunem câteva cuvinte la locul de veci. Dar a avea o relație reală cu un dublu virtual este complet diferit, asta înseamnă că refuzam acceptarea pierderii.

Viața după moarte, așa cum este proiectată și fabricată de AI, nu este magică. Pentru a resuscita o persoană, tehnologia se bazează pe urmele pe care le-a lăsat în timpul vieții. Scrieri, fotografii și videoclipuri. Și, ca atare, datele personale stocate pe rețelele de socializare constituie o comoară fabuloasă, pentru că așa va reconstrui AI-ul personalitatea defunctului.

Cine va decide că aceste elemente pot fi folosite?  „Cu siguranță va fi necesar să se facă testament ”, spun cei care participa la dezbatere. Așadar, se discută în acest moment despre necesitatea legiferării chiar dacă legea nu va rezolva totul.  Dar tehnologia este deja acolo. Și pare imposibil să oprești valul pe care îl anunță.

Citește și