- Experții în inteligență artificială trag un semnal de alarmă cu privire la utilizarea nereglementată a instrumentelor de AI în timpul sezonului electoral, deoarece acestea pot induce în eroare alegătorii și submina alegerile la o scară și viteză fără precedent.
- Capacitățile AI includ crearea de înregistrări de apeluri automate în vocea unui candidat, cu scopul de a dezinforma alegătorii cu informații eronate despre vot sau despre data alegerilor.
- Tehnologia AI permite manipularea înregistrărilor audio și video, permițând crearea de înregistrări false ale unui candidat care să mărturisească o crimă sau să exprime opinii rasiste.
Experții în inteligență artificială trag un semnal de alarmă cu privire la utilizarea nereglementată a instrumentelor de inteligență artificială în timpul sezonului electoral. Inteligența artificială generativă nu doar că poate produce rapid e-mailuri, texte sau videoclipuri vizate de campanie, ci poate fi folosită și pentru a induce în eroare alegătorii, a uzurpa identitatea candidaților și a submina alegerile la o scară și o viteză nemaivăzută, relatează Fox News.
„Nu suntem pregătiți pentru asta”, spune AJ Nash, vicepreședinte de informații la firma de securitate cibernetică, Zero Fox. „Pentru mine, marele salt înainte sunt capacitățile audio și video care au apărut. Când poți face asta la scară largă și să-l distribui pe platformele sociale, ei bine, va avea un impact major”, a adăugat el.
Iată câteva dintre capabilitățile AI care pot avea implicații semnificative în ceea ce privește alegerile și votul:
- AI poate fi utilizată pentru a crea înregistrări de apeluri automate în vocea unui candidat politic, cu scopul de a instrui alegătorii să voteze la o dată greșită sau să ofere informații eronate despre procesul de vot.
- Tehnologiile AI permit manipularea înregistrărilor audio pentru a crea înregistrări false ale unui candidat care pretinde că a mărturisit o crimă sau a exprimat opinii rasiste. Aceste înregistrări pot fi folosite în scopuri de denigrare sau manipulare a imaginii candidatului.
- AI poate fi utilizată pentru a crea înregistrări video false în care cineva apare ținând un discurs sau un interviu pe care nu l-a susținut niciodată.
- AI poate genera, de asemenea, imagini false concepute să semene cu știrile locale, susținând în mod fals că un candidat a renunțat la cursă.
Biden și Trump au picat în plasa inteligenței artificiale
Înainte de alegerile din 2024, dezinformarea politică generată de inteligența artificială a devenit o problemă virală online. Aceasta include videoclipuri manipulate în care se pretinde că președintele Joe Biden ține un discurs în care atacă persoanele transgender sau imagini generate de AI care sugerează că copiii învață satanismul în biblioteci.
Imaginile generate de inteligența artificială, care păreau să-l prezinte pe fostul președinte SUA, Donald Trump în situații false, au indus în eroare unii utilizatori ai rețelelor sociale. Deși Trump nu a fost rezervat sau trimis în judecată într-un tribunal penal din Manhattan pentru falsificarea dosarelor de afaceri, imaginile false create cu ajutorul AI au reușit să înșele o parte din public.
Reprezentanta Yvette Clarke, din statul New York, a introdus o legislație care solicită candidaților să eticheteze reclamele de campanie create cu ajutorul AI.
Citește și:
- LIVE UPDATE. Rezultatele alegerilor din Turcia: Erdogan se menține pe primul loc în clasament
- Un obiect neidentificat a pătruns în spațiul aerian polonez, din direcția Belarusului
- Volodimir Zelenski, vizită importantă, în Italia. Papa Francisc îl așteaptă la Vatican