Google caută soluții pentru a împiedica roboții să ne ucidă


Ne-am pus, nu o dată, întrebarea dacă roboții care devin din ce în ce mai inteligenți nu vor fi la un moment dat periculoși pentru oameni. Cum putem evita ca roboții cu inteligență artificială să facă rău utilizatorilor umani?

Google DeepMind, divizia companiei americane dedicată AI, răspunde la această întrebare cu AutoRT, un nou sistem de colectare a datelor de antrenament menit să antreneze mai bine roboții echipați cu AI.

AutoRT ar trebui să le permită acestor roboți să înțeleagă mai bine mediul lor și, pe baza acestuia, să ia cele mai rapide, mai eficiente și mai sigure decizii. Pentru a face acest lucru, sistemul integrează o „Constituție robot”, garanții inspirate din cele trei legi ale roboticii formulate de scriitorul de science fiction Isaac Asimov. Pentru aducere aminte – aceste legi sunt reguli cărora toți roboții sunt obligați prin programare sa li se supună. Prima lege prevede că „un robot nu poate face rău unei ființe umane și nici, rămânând pasiv, nu poate lăsă această ființă umană expusă unui pericol”.

« Constituția robotului » vine sub formă de instrucțiune sau un text folosit pentru a interacționa cu sistemele de inteligență artificială, axate pe securitate. De exemplu, ei pot sugera modelului de limbaj extins (LLM) un AutoRT pentru a evita selectarea sarcinilor care implică oameni, animale, obiecte ascuțite sau aparate electrice.

Pentru un plus de siguranță, DeepMind și-a programat roboții să se oprească automat dacă forța exercitată asupra articulațiilor lor depășește un anumit prag. De asemenea, au un comutator fizic, astfel încât operatorii umani să îl poată folosi pentru a-i dezactiva.
Într-o postare pe blog , Google DeepMind spune că a implementat o flotă de 53 de roboți AutoRT în patru clădiri de birouri și a efectuat deja peste 77.000 de teste.

Citește și


Exit mobile version