• Google Messages, aplicația de mesagerie RCS, începe să blocheze mesajele pentru dispozitivele Android rootate sau cu bootloader-ul deblocat, generând nemulțumire printre utilizatori.
  • Utilizatorii afectați de blocarea RCS raportează dificultăți în comunicare și se plâng de lipsa de control asupra dispozitivelor achiziționate la preț întreg.
  • Schimbarea politicii Google privind accesul la RCS subliniază o tendință de strângere a controlului asupra ecosistemului Android, asemănându-l tot mai mult cu modelul închis al iPhone-ului.

Dacă achiziționezi un dispozitiv Samsung sau iPhone de înaltă calitate, nu există prea multe diferențe între ele. Sistemul de operare Android a fost întotdeauna diferența majoră. Dar acum, Google schimbă încet lucrurile și provoacă o mare nemulțumire printre utilizatori, conform FORBES.

Android se schimbă – în acest an am observat o concentrare interesantă pe actualizări AI pentru aplicațiile existente, precum și restricții stricte de securitate pentru aplicațiile periculoase și ecosistemul de magazine de aplicații de la terți. Și mai târziu în acest an, vom vedea în sfârșit o actualizare a mesageriei text între Android și iPhone, cu concesia reticentă a Apple pentru RCS.

Unul dintre subiectele aici este controlul. Apple își exercită controlul asupra ecosistemului său într-o măsură mare, iar Google, prin Android, tradițional nu a făcut acest lucru. Dar lucrurile se schimbă. Google se concentrează puternic pe elementele grădinii închise ale ecosistemului său „Play”, inclusiv protecțiile suplimentare disponibile pentru imensa sa bază de utilizatori.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Acum am văzut cele mai recente exemple ale stilului „Play” al lui Google Android devenind din ce în ce mai asemănător cu iPhone. Conform rapoartelor, utilizatorii cu dispozitive rootate – scoase în afara grădinii semi-închise – nu mai pot folosi RCS.

Așa cum a fost explicat pe un fir Reddit care a evidențiat problema: „Începând cu 2024, Google blochează acum în mod silențios mesajele RCS pe dispozitivele Android rootate. Chiar dacă dispozitivul tău are doar bootloader-ul deblocat, acum este în pericol să fie tăcut eliminat din posibilitatea de a trimite mesaje text RCS.”

Un purtător de cuvânt al Google a spus că „asigurarea că dispozitivele care emit/recepționează mesaje urmează măsurile de operare definite de standardul RCS este una dintre modalitățile în care Google Messages previne spamul și abuzul,” și că „pe măsură ce luptăm împotriva spammerilor și fraudei, luăm în considerare diferiți indicatori.”

Nu este o mișcare populară pentru cei afectați. „Tăierea la umbra banului este una dintre cele mai clasice, instrumente orwelliene din cutia de instrumente a cenzurii,” s-a plâns posterul original pe Reddit, „și este folosită împotriva persoanelor care au plătit prețul integral pentru un dispozitiv și plătesc lunar pentru serviciul celular. Google refuză acum în mod total comunicările tale.”

„Un volum mare de spam RCS provine de la automatizare, care în mod obișnuit se bazează pe modificări aduse dispozitivului de trimitere,” a explicat purtătorul de cuvânt al Google. „Tehnicile noastre de prevenire a spamului evoluează constant în răspuns la comportamentul schimbător al spammerilor. Vom continua să căutăm modalități de a preveni spamul și fraudarea, minimizând numărul de utilizatori afectați.”

Problemele pot fi dificil de depășit. Conform unui alt poster Reddit, „Am un Pixel 7 Pro rootat și RCS-ul mi s-a stricat (din nou) în această dimineață. Și mai rău, există potențialul ca lucrurile să nu treacă automat la SMS pe telefoanele altor persoane pentru că RCS-ul tău este stricat. Pur și simplu nu veți primi mesaje text de la oameni.”

Acel poster a descris actualizarea ca „Appleificarea lui Google”, și aceasta descrie perfect ceea ce vedem aici. Filozofia veche de a pune utilizatorul pe primul loc, cumpărătorul să fie atent, se schimbă rapid, iar acele actualizări AI cele mai recente vor aduce și mai mult control către Google. Acest lucru are consecințe pentru utilizatori și pentru producătorii de echipamente originale Android – inclusiv Samsung, care trebuie să navigheze pe sârmă când își promovează inovația originală.

Citește și