• Există preocupări legate de prejudecățile de programare care ar putea duce la erori tehnologice.
  • Potrivit documentului de cercetare, MusicLM poate lua indicații din descrierile generate de utilizatori.
  • MusicLM nu este primul generator de muzică cu inteligență artificială.

Există un nou sistem de inteligență artificială de la Google care poate genera muzică urmărind o descriere text. Gigantul din domeniul căutării și publicității a numit acest sistem MusicLM”. Într-o lucrare academică publicată la 26 ianuarie anul trecut, cercetătorii Google descriu MusicLM ca fiind un model care generează muzică de înaltă fidelitate din descrieri de text, cum ar fi o melodie de vioară liniștitoare susținută de un riff de chitară distorsionată”.

Demonstrăm că MusicLM poate fi condiționat atât de text, cât și de o melodie, în sensul că poate transforma melodiile fluierate și fredonate în funcție de stilul descris în legenda unui text”, se arată în lucrare.

Potrivit documentului de cercetare, MusicLM poate lua indicații din descrierile generate de utilizatori, cum ar fi un cântec de jazz încântător cu un solo de saxofon memorabil și un cântăreț solist” sau Berlin 90s techno cu un bas scăzut și un kick puternic”, și să primească rezultatele corespunzătoare.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Dezvoltarea de către Google a MusicLM vine după ascensiunea rapidă a ChatGPT de la OpenAI, un instrument de procesare a limbajului natural alimentat de inteligența artificială. ChatGPT a fost atât de popular încât conducerea Google ar fi declarat un cod roșu”, potrivit unui raport al The New York Times. Ca urmare, compania ar urma să introducă peste 20 de proiecte legate de inteligența artificială în acest an, inclusiv o versiune de căutare Google Search care funcționează cu ajutorul inteligenței artificiale.

MusicLM nu este primul generator de muzică cu inteligență artificială. După cum subliniază TechCrunch, Riffusion, Dance Diffusion, AudioLM al Google și Jukebox al OpenAI au experimentat pe această temă.

Totuși, nu vă așteptați ca MusicLM să fie disponibil pentru public în viitorul apropiat. Potrivit cercetătorilor de la Google, există preocupări legate de prejudecățile de programare care ar putea duce la erori tehnologice, la lipsa de reprezentare și la potențiala însușire abuzivă a conținutului creativ”. De fapt, în timpul unui experiment, cercetătorii Google au descoperit că aproximativ 1% din muzica generată de MusicLM a fost copiată direct din melodiile pe care a fost antrenată.