• Un grup select de scriitori, printre care John Grisham sau RR Martin, dau în judecată OpenAI.
  • Mai bine de 10 autori acuză că OpenAI încalcă drepturile de autor pentru antrenarea ChatGPT.
  • Nu este primul proces intentat de scriitori de cărți împotriva OpenAI.
  • Între timp, OpenAI lansează o nouă versiune pentru platforma DALL-E.

OpenAI a supărat câțiva dintre cei mai importanți scriitori contemporani. John Grisham, George Saunder, Michael Connelly sau George RR Martin s-au alăturat unui proces colectiv împotriva companiei pe care o acuză de încălcarea drepturilor de autor, anunță New York Times.

Nu este primul proces împotriva OpenAI pe această temă, însă acum atrage atenția numele scriitorilor implicați. John Grisham, David Baldacci, Jodi icoult, George RR Marti, George Saunders sau Michael Connelly. Autori de best sellere citite în toată lumea.

Plângerea a fost făcută Curtea din New York și spune că OpenAI nu declară public care sunt lucrările folosite pentru antrenarea inteligenței artificiale, cu toate că a admis în trecut că a folosit material protejat de drepturile de autor. De asemenea, mai acuză de faptul că ChatGPT e capabil să facă un rezumat al unei cărți și include detalii care nu sunt găsite nicăieri în recenzii sau în alte părți, ceea ce sugerează că i-a fost livrată cartea integrală.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Mary Bly, cea care publică romane istorice sub numele Eloisa James, spune că s-a alăturat acestui proces pentru că practic va trage o linie și va arăta unde este limita.

OpenAI nu a răspuns la solicitările presei după anunț, însă Sam Altman spunea în fața Congresului în luna mai pe această temă că OpenAI crede că autorii merită control asupra modului în care operele lor sunt folosite. La acea vreme, o scrisoare semnată de 10 mii de autori solicita către Microsoft și OpenAI să solicite consimțământ înainte de a folosi operele lor pentru antrenarea A.I.

Citește și: