• Comisia Federală pentru Comunicații a dat undă verde pentru lansarea a încă 7.500 de sateliți Starlink din a doua generație.
  • Amplasarea atâtor sateliți îi îngrijorează pe mulți astronomi, care s-au plâns de faptul că aceștia îngreunează observarea spațiului de pe Pământ.
  • SpaceX a semnat un acord cu guvernul american prin care promite că va încerca să reducă consecințele negative pentru explorarea spațială.

Numărul de lansări spațiale care au avut loc în 2022 le-a depășit pe cele din oricare alt an. Marele jucător în aceste misiuni a fost SpaceX, compania aerospațială a lui Elon Musk și Starlink, care deține deja jumătate din sateliții de pe orbita Pământului.

De când primele prototipuri Starlink au fost trimise în spațiu, în februarie 2018, SpaceX a ajuns la 3.335 de sateliți activi. Acest număr va crește în curând, deoarece Comisia Federală pentru Comunicații a dat undă verde pentru lansarea a încă 7.500 de sateliți Starlink din a doua generație. Amplasarea atâtor sateliți pe orbita joasă a Pământului îi îngrijorează pe mulți astronomi, care s-au plâns de faptul că aceștia îngreunează observarea spațiului de pe Pământ. În acest sens, compania s-a angajat să ia măsuri.

SpaceX a semnat un acord cu guvernul american prin care promite că va încerca să reducă consecințele negative pentru explorarea spațială, care afectează radiotelescoapele și stațiile laser. Inițial, firma va folosi noi materiale și finisaje care le vor face practic invizibile pentru ochiul uman.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
CE VA FACE TRUMP?
FBI AVERTIZEAZĂ
HAMAS NU VREA PACE

Acordul nu este obligatoriu din punct de vedere juridic, dar este un prim pas care încearcă să facă vizibil faptul că atât țara, cât și compania privată sunt hotărâte să colaboreze pentru ca observațiile astronomice să nu fie afectate. În acest scop, SpaceX colaborează cu profesioniști din acest sector pentru a-i ajuta să rezolve această problemă. Propunerile care ies în evidență sunt: vopsirea Starlinks în culori mai închise pentru a le face mai puțin reflectante, adăugarea de parasolare și schimbarea orientării lor astfel încât să reflecte mai puțin lumina soarelui.