• Oamenii de știință folosesc materiale vii pentru a crea roboți pe care unii i-ar considera vii, care au început să se reproducă.
  • În ultimii patru ani, aceștia au proiectat și creat „xenoboți”: mașini miniaturale fabricate din celule de broască vii.
  • „Noi abordăm robotica într-un mod complet diferit. Construim din componente care sunt ele însele mașini fantastic de inteligente.”, spune producătorul roboților.

Oamenii de știință folosesc materiale vii pentru a crea roboți pe care unii i-ar considera vii, care au început să se reproducă. Această abordare este exact cea pe care o adoptă cercetătorii din laboratorul profesorului Josh Bongard de la Universitatea Vermont din SUA. În ultimii patru ani, aceștia au proiectat și creat „xenoboți”: mașini miniaturale fabricate din celule de broască vii, scrie Sience Focus.

Bongard explică abordarea echipei: „Dacă faci un robot din metal și plastic, piesele în sine nu au nicio inteligență. Noi abordăm robotica într-un mod complet diferit. Construim din componente care sunt ele însele mașini fantastic de inteligente.”

Natura inspiră robotica de zeci de ani. Ea a dus la dispozitive de acționare bazate pe mușchi reali care permit roboților să se miște mai ușor. În altă parte, tampoanele care imită picioarele de geckos permit roboților să urce pe sticlă verticală. Xenoboții, în schimb, sunt făcuți din elemente de construcție proprii naturii. Potrivit Dr. Victoria Webster-Wood, expert în roboți de inspirație biologică la Universitatea Carnegie Mellon, acest tip de abordare „ne permite să exploatăm direct adaptabilitatea naturală a materialelor vii”.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

Ce este fascinant la xenoboții lui Bongard este faptul că pot fi creați din celule normale prelevate de la embrioni de broască – nu este nevoie de modificări genetice.

Deși oamenii de știință știau deja că aceste celule se pot mișca singure, în acest caz, ele sunt folosite ca materiale pentru a genera comportamente previzibile, asemănătoare cu cele ale roboților, cum ar fi adunarea de particule în jurul unei plăci Petri, cooperarea ca niște câini ciobănești și chiar nașterea unor sfere de alte celule care ar putea fi considerate copii xenoboți.