• Oamenii de știință americani de la Universitatea din California, San Diego, au dezvoltat nanorboți care livrează antibiotice direct în plămâni.
  • Acestea sunt mult mai eficiente decât medicamentele convenționale în tratarea unei forme mortale de pneumonie bacteriană.
  • Cercetarea este publicată în revista Nature Materials.

Oamenii de știință americani de la Universitatea din California, San Diego, au dezvoltat nanoroboți care livrează antibiotice direct în plămâni. Acestea sunt mult mai eficiente decât medicamentele convenționale în tratarea unei forme mortale de pneumonie bacteriană.

Cercetarea este publicată în revista Nature Materials. Bacteria Pseudomonas aeruginosa poate provoca o formă acută periculoasă de pneumonie. De obicei, aceasta este tratată cu antibiotice intravenoase, dar adesea acest lucru nu este suficient. Prin urmare, o astfel de pneumonie bacteriană are o rată de mortalitate destul de ridicată.

Oamenii de știință americani au creat nanoroboți pentru administrarea de medicamente. Aceștia constau din celule de alge a căror suprafață este acoperită cu nanoparticule. Aceste particule conțin antibiotice. Celulele de alge funcționează corect, astfel încât nanoroboții se pot deplasa și pot livra medicamentele la locul potrivit. Nanoparticulele care conțin antibiotice sunt realizate din polimer biodegradabil. Învelișul lor este, de asemenea, similar cu membrana neutrofilelor, un tip de celule albe din sânge. Datorită acestui fapt, nanoparticulele pot absorbi și neutraliza moleculele care provoacă inflamații și care sunt sintetizate de bacterii și de sistemul imunitar uman. Oamenii de știință au testat activitatea nanoroboților pe șoareci cu o formă periculoasă de pneumonie. Medicamentul a fost administrat prin intermediul unui tub plasat în trahee. Șoarecii și-au revenit în doar o săptămână și au trăit mai mult de 30 de zile, ceea ce reprezintă o rată de supraviețuire de 100%. Cu toate acestea, șoarecii netratați au murit în 3 zile.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT

Oamenii de știință au observat că tratamentul cu nanoroboți a fost mai eficient decât antibioticele intravenoase. În cel de-al doilea caz, doza de antibiotice a fost de 3000 de ori mai mare decât în primul caz. Pentru comparație, în cazul utilizării nanoroboților, unui șoarece i s-au administrat 500 ng de antibiotic, iar prin introducerea unui picurător, 1,6 mg. O reducere a dozei cu același efect se explică prin faptul că antibioticele sunt livrate direct la sursa de infecție. Eficiența este, de asemenea, îmbunătățită de mobilitatea nanoroboților.

În viitor, oamenii de știință intenționează să efectueze cercetări mai detaliate privind interacțiunea nanoroboților cu sistemul imunitar uman. Acum ei știu că celulele imunitare pot digera” scheletele din celule de alge și nanoparticule. De asemenea, oamenii de știință trebuie să își demonstreze din nou conceptul înainte de a trece la testarea pe animale mai mari și pe oameni.