Olandezii de la Lightyear au lansat mașina electrică alimentată cu panouri solare de 250.000 de euro

Compania olandeză Lightyear anunță premiera globală a primului model de vehicul electric solar. Acest sedan electric fastback cu patru uși are o baterie de bord suficientă pentru a asigura o autonomie de 560 km pe autostradă la 110 km/h, chiar și fără soare.

În următoarele săptămâni, mașina va fi văzută circulând pe străzile din Olanda. Mașina este primul model aprobat de autorități și este legală pentru a fi folosită pe drumurile publice.

Totul a început în 2016 cu un vis al celor 5 co-fondatori ai companiei, de a construi cea mai sustenabilă mașină de pe planetă. 3 ani mai târziu, ei aveau gata prototipul, iar după alți 6 ani, după multe teste și obstacole, aceștia și-au îndeplinit visul.

Lightyear vine pe piață cu următorul model

Un număr maxim de 946 de Lightyear Zero vor fi produse la un cost de 250.000 de euro, livrările urmând să înceapă în noiembrie. În plus, cei de la Lightyear se pregătesc să introducă pe piață următorul model cu un preț de pornire mult mai accesibil, de 30.000 de euro. Producția este prevăzută pentru sfârșitul anului 2024/începutul anului 2025.

,,Lightyear 0 sparge recordurile la mai multe categorii. Nu este doar cea mai eficientă mașină electrică de pe piață, are de asemenea 5 metri pătrați de panouri solare integrate în acoperișul mașinii și pe capotă. Acest lucru înseamnă că poți conduce mai departe, dar cu aceeași energie. În plus, celulele noastre solare pot oferi o anutonomie de până la 70 de km în fiecare zi, direct de la soare. Astfel, mulți oameni pot conduce luni de zile vara, între încărcări, declară Koen van Ham Designer sef și Co-fondator Light year.

Șoferii care folosesc Lightyear Zero pentru deplasarea zilnică, pe cel mult 70 de kilometri, pot conduce luni întregi în perioada de vară fără să fie nevoiți să o conecteze la un încărcător. Vehiculul este încăpător pentru cinci persoane, ai suficient spațiu pentru bagaje, iar interiorul este realizat din piele vegetală, sticle reciclate și are un ecran touchscreen de 10,1 inchi pentru navigație.

,,Mașina este făcută din fibră de carbon reciclată așa că este ușoară și are o amprentă redusă de carbon. La Lightyear noi credem că dorința noastră de tehnologie eficientizată ne ajută să realizăm un design minimal estetic care este sustenabil, fără compromisuri” spune Co-fondatorul Light year, Koen van Ham.

Compania Lightyear a fost fondată de mai mulți studenți de la Universitatea TU din Eindhoven. Aceștia au câștigat în 2013 competiția „Bridgestone World Solar Challenge”.

Exit mobile version