• Ingenuity, prima aeronavă capabilă să zboare spre Marte, a intrat în contact cu NASA după 2 luni.
  • NASA a pierdut contactul cu Ingenuity pe data de 26 aprilie și nu a avut informații concrete timp de 63 de zile.
  • NASA a declarat că semnalul Ingenuity a fost întrerupt datorită unui deal care despărțea elicopterul de roverul Perseverance.

După 63 de zile de liniște, elicopterul Ingenuity Mars – prima mașină capabilă să zboare motorizat și controlat pe o altă planetă – a luat în sfârșit contact cu controlul misiunii, relatează NASA. Elicopterul aterizase în afara razei de acțiune a roverului Perseverance, ceea ce îi permitea să comunice cu Pământul, scrie Insider.

Cel de-al 52-lea zbor al Ingenuity pe planeta roșie a fost un succes.

Ingenuity a fost lansat pentru prima dată alături de roverul Perseverance Mars în iulie 2020. Cei doi au aterizat pentru prima dată pe planeta roșie pe 18 februarie 2021. Cei doi sunt încă legați de planetă, Ingenuity bazându-se pe roverul Perseverance pentru operațiuni și permițându-i acestuia să comunice cu Pământul.

Sursă: NASA

Recomandări

SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
SĂRBĂTOREȘTI ZIUA STAR WARS
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA

Cel mai recent zbor al Ingenuity – cu o durată de puțin peste două minute – a fost conceput pentru a repoziționa elicopterul, astfel încât să poată face noi imagini ale suprafeței lui Marte pentru cercetători. NASA a declarat că semnalul Ingenuity a fost întrerupt pe 26 aprilie datorită unui deal care despărțea elicopterul de roverul Perseverance. Pe 28 iunie, roverul a trecut în cele din urmă peste deal, dând elicopterului semnalul de care avea nevoie pentru a contacta controlul misiunii NASA.

Experții de la NASA au prezis că dealul va provoca o întrerupere.

Aceasta nu este prima confruntare a Ingenuity cu probleme de comunicare. În aprilie, controlul misiunii a pierdut în mod neașteptat legătura cu Ingenuity timp de șase zile, nefiind în stare să găsească niciun semn de activitate. A fost prima dată când echipa se confruntă cu o întrerupere totală a comunicațiilor cu elicopterul, provocând neliniște înainte de întoarcerea acestuia, a raportat space.com. Dar a doua zi, elicopterul și-a încheiat cu succes cel de-al 50-lea zbor pe planeta roșie.

Citește și