• Prima conferinţă internaţională privind utilizarea responsabilă a AI în domeniul militar va avea loc în Ţările de Jos, săptămâna viitoare.
  • Conferinţa va reuni la Haga aproximativ 50 de ţări, între care Statele Unite şi China. Rusia nu a fost invitată din cauza invaziei din Ucraina.
  • Din punct de vedere militar, AI este deja folosită pentru recunoaştere, supraveghere şi analiza situaţiei.

Prima conferinţă internaţională privind utilizarea responsabilă a inteligenţei artificiale (AI) în domeniul militar, care vizează în special menţinerea rolului uman în procesul de luare a deciziilor cu privire la chestiuni de viaţă sau moarte” , va avea loc în Ţările de Jos, săptămâna viitoare, conform presei franceze.

Conferinţa va reuni la Haga aproximativ 50 de ţări, între care Statele Unite şi China. Rusia nu a fost invitată din cauza invaziei din Ucraina.

„Vedem într-adevăr acesta ca un moment definitoriu pentru viitorul AI în armată” , a declarat joi ministrul olandez al Afacerilor Externe, Wopke Hoekstra.

Recomandări

CRESC TENSIUNILE CHINA-TAIWAN
CIOLACU: ROMÂNIA ȘI TURCIA NU SUNT COMPETITORI
STRESUL NE DOBOARĂ
FRANȚA SCHIMBĂ DOCTRINA
CE ȚINUTE AU ALES VEDETELE LA CANNES
CONFLICT VIOLENT ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI

„Într-un domeniu în care este vorba într-adevăr despre viaţă sau moarte, doriţi să vă asiguraţi că oamenii, indiferent de defectele ADN-ului nostru, fac parte din procesul de luare a deciziilor” , a explicat Wopke Hoekstra.

Din punct de vedere militar, AI este deja folosită pentru recunoaştere, supraveghere şi analiza situaţiei.

Reglementarea roboților ucigași”

Deşi una dintre sesiunile conferinţei este intitulată Reglementarea roboţilor ucigaşi” , perspectiva unor maşini de ucidere complet independente rămâne îndepărtată.

Dar în curând va fi posibil să lăsăm AI să aleagă ţinte în mod autonom, inclusiv drone precum şi o utilizare a AI în sistemele de comandă şi control nuclear.

Conferinţa îşi propune să facă un prim pas către reguli internaţionale privind „ceea ce este acceptabil şi ce nu este” în utilizările militare ale inteligenţei artificiale, a declarat ministrul olandez. Vedem deja ca AI este folosită în războiul Rusiei împotriva Ucrainei” , a explicat el.

Ministrul a comparat această dezbatere cu discuţiile referitoare la utilizarea de chatbots precum ChatGPT, care au utilizări benefice, dar care au fost folosite şi de studenţi în alte scopuri.

China este invitată la conferinţă ca actor cheie în sectorul tehnologiei şi al AI, potrivit oficialilor olandezi.