• Potrivit oamenilor de știință, cele 115.000 de panourile solare plutitoare din lume pot revoluționa domeniul energie verzi.
  • Panourile solare instalate pe rezervoare ar putea genera suficientă energie electrică pentru a alimenta o treime din lume, potrivit unui nou studiu.
  • Printre țările care ar putea beneficia de pe urma generării de energie din panouri solare plutitoare se numără: Brazilia, China și India, care au cele mai mari rate de poluare.

Panourile solare instalate pe rezervoare ar putea genera suficientă energie electrică pentru a alimenta o treime din lume, potrivit unui nou studiu. Potrivit oamenilor de știință, cele 115.000 de rezervoare din lume au potențialul unei revoluții în domeniul energiei verzi.

O echipă internațională de oameni de știință a calculat că o acoperire de 30 % a rezervoarelor globale ar putea produce 9 434 de terawați-oră (TWh) de energie pe an, de două ori mai mult decât cererea de energie a întregii SUA anual.
Consumul anual de energie la nivel mondial este estimat la 22 800 TWh, ceea ce înseamnă că instalațiile fotovoltaice plutitoare amplasate pe o treime din suprafața rezervoarelor ar putea satisface o treime din cererea globală, se arată în „Energy production and water savings from floating solar photovoltaics on global reservoirs”.

„Având în vedere proximitatea celor mai multe rezervoare față de centrele de populație, am constatat că 6 256 de orașe din 124 de țări, inclusiv 154 de metropole, ar putea fi autosuficiente cu ajutorul unor instalații fotovoltaice plutitoare locale”, au scris cercetătorii într-un nou studiu publicat în revista Nature Sustainability.
Printre țările care ar putea beneficia cel mai mult de pe urma generării de energie din panouri solare plutitoare se numără trei dintre cei mai mari poluatori: Brazilia, China și India.

Recomandări

NU AJUNG ACASĂ!
TRUMP O ATACĂ PE CHENEY
SARKOZY E CONDAMNAT
USR VREA DEMISIA
IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA

Cel mai mare obstacol, în afară de costuri, este locul de amplasare a panourilor solare, deoarece unii proprietari de terenuri, conservatori și autorități se opun instalării acestora în multe zone.
Instalațiile cu panouri solare plutitoare au fost deja testate, ferma solară plutitoare Dezhou Dingzhuang din China generând în prezent peste 320 de megawați.

Costurile panourilor solare au scăzut semnificativ în ultimii ani, oferind o modalitate eficientă din punct de vedere al costurilor de a crește extinderea surselor de energie regenerabilă pentru a atinge obiectivele de consum.