STUDIU. Smartphone-ul tău ar putea să te ajute. Acesta este capabil să detecteze o arteră îngustată a gâtului

smartphone

smartphone

Un video realizat cu un smartphone ar putea detecta un vas de sânge blocat la gât, care ar putea provoca un accident vascular cerebral, sugerează un nou studiu. Asociația Americană a Inimii spune că videoclipurile ar putea oferi o modalitate neinvazivă de a depista persoanele care prezintă risc de accident vascular cerebral.

Aproape 87% dintre accidentele vasculare cerebrale sunt de tip ischemic, care se întâmplă atunci când depozitele de grăsime se acumulează în artera carotidă din gât, blocând alimentarea cu sânge a creierului.

Între 2% și 5% dintre accidentele vasculare cerebrale din fiecare an apar la persoane fără simptome, astfel încât este nevoie de o detectare mai bună și mai timpurie a riscului de accident vascular cerebral, a declarat autorul principal, Dr. Hsien-Li Kao, cardiolog intervenționist la Spitalul Universitar Național din Taiwan din Taipei.

Echipa sa a raportat că analiza de mișcare a videoclipului înregistrat pe un smartphone a detectat cu precizie arterele îngustate din gât. Raportul a fost publicat online la 17 august în Journal of the American Heart Association.

Acesta a fost un moment eureka interesant pentru noi, a declarat Kao într-un comunicat de presă al American Heart Association.

Metodele de diagnosticare existente – ultrasunete, CT și RMN – necesită o depistare cu echipamente și personal specializat în imagistică medicală. Analiza înregistrărilor video înregistrate pe un smartphone este neinvazivă și ușor de realizat, astfel încât poate oferi o oportunitate de a crește screening-ul. Deși sunt necesare mai multe cercetări și dezvoltări, înregistrările și analiza mișcărilor ar putea fi implementate de la distanță sau ar putea fi posibilă chiar și o aplicație descărcabilă, a explicat acesta.

Kao a remarcat că schimbările în viteza și modelul fluxului sanguin prin arterele aflate chiar sub suprafața pielii sunt prea subtile pentru a fi observate cu ochiul liber.

Echipa sa a folosit mărirea mișcării și analiza pixelilor pentru a detecta mici modificări ale caracteristicilor pulsului la suprafața pielii în videoclipurile de pe smartphone. Cei 202 adulți taiwanezi care au participat la studiu primiseră cu toții îngrijiri la un singur spital. Studiul a arătat că aproximativ 54% dintre ei aveau stenoză semnificativă a arterei carotide, ceea ce înseamnă că artera lor era cel puțin pe jumătate blocată, așa cum a fost diagnosticată prin ultrasunete. Ceilalți participanți nu aveau o obstrucție semnificativă.

Cercetătorii au folosit un Apple iPhone 6 pentru a filma videoclipuri de 30 de secunde ale gâtului pacienților. În timpul înregistrărilor, participanții s-au întins pe spate, cu capul înclinat pe spate într-un dispozitiv pentru a minimiza mișcarea. Echipa a folosit un model mai vechi de telefon, deoarece a considerat că este mai obișnuit.

Algoritmul care face diferența

Un algoritm de analiză a mișcărilor video a detectat stenoza cu o rată de acuratețe de 87% în grupul care fusese deja diagnosticat prin ecografie.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă înregistrarea video pe smartphone-uri este o abordare promițătoare pentru a ajuta la accelerarea și creșterea screening-ului pentru accidentele vasculare cerebrale, a declarat Kao. Stenoza arterei carotide este tăcută până când se produce un accident vascular cerebral. Cu această metodă, medicii ar putea fi capabili să înregistreze un video al gâtului pacientului cu un smartphone, să încarce videoclipurile pentru analiză și să primească un raport în cinci minute. Depistarea timpurie a stenozei arterei carotide poate îmbunătăți rezultatele pacienților.

Majoritatea, aproximativ 79%, dintre pacienți au fost bărbați (vârsta medie, 68 de ani).

Studiul a fost limitat prin faptul că numărul de participanți a fost mic și toți aveau un risc ridicat de a suferi un eveniment cardiovascular. În plus, lungimea și unghiul gâtului nu au fost analizate, ceea ce poate afecta rezultatele analizei video. Kao a declarat că nu este probabil ca culoarea pielii să limiteze aplicațiile acestei cercetări la o populație mai largă, deoarece a fost utilizată o metodă standard de iluminare.

Exit mobile version