- Comisia Federală pentru Comunicații (FCC) a anunțat joi această măsură, precizând că va intra în vigoare imediat.
- Aceasta oferă statului puterea de a urmări în justiție orice actori răi din spatele acestor apeluri.
- Măsura vine în urma unui incident petrecut luna trecută, în care alegătorii din New Hampshire au primit apeluri telefonice robot care se dădeau drept președintele SUA, Joe Biden.
Agenția federală care reglementează comunicațiile în SUA a declarat ilegale apelurile telefonice robot care utilizează voci generate de inteligența artificială. Comisia Federală pentru Comunicații (FCC) a anunțat joi această măsură, precizând că va intra în vigoare imediat, scrie BBC.
Aceasta oferă statului puterea de a urmări în justiție orice autori din spatele acestor apeluri, a precizat FCC. Măsura survine în contextul în care numărul apelurilor telefonice false care au imitat vocile unor celebrități și ale unor candidați politici a crescut.
„Actorii răi folosesc voci generate de inteligența artificială în apelurile robot nesolicitate pentru a extorca membrii vulnerabili ai familiilor, pentru a imita celebrități și pentru a dezinforma alegătorii”, a declarat joi, într-o declarație, președintele FCC, Jessica Rosenworcel. „Îi punem în gardă pe escrocii din spatele acestor apeluri robot”.
Măsura vine în urma unui incident petrecut luna trecută, în care alegătorii din New Hampshire au primit apeluri telefonice robot care se dădeau drept președintele SUA, Joe Biden, înaintea alegerilor primare prezidențiale din acest stat.
Apelurile îi încurajau pe alegători să nu voteze în cadrul alegerilor primare. Se estimează că au fost plasate între 5.000 și 25.000 de apeluri. Procurorul general din New Hampshire a declarat că apelurile au fost legate de două companii din Texas și că este în curs o anchetă penală.
FCC a declarat că aceste apeluri au potențialul de a deruta consumatorii cu informații eronate prin imitarea unor personalități publice și, în unele cazuri, a unor membri apropiați ai familiei. Agenția a adăugat că, în timp ce procurorii generali ai statelor pot urmări în justiție companiile și persoanele care se află în spatele acestor apeluri pentru infracțiuni precum înșelăciunile sau fraudele, această ultimă acțiune face ca utilizarea vocilor generate de inteligența artificială în aceste apeluri să fie ilegală.
Aceasta „extinde căile legale prin care agențiile de aplicare a legii din stat pot trage la răspundere acești autori în temeiul legii”. La jumătatea lunii ianuarie, FCC a primit o scrisoare semnată de procurorii generali din 26 de state, prin care se cerea agenției să acționeze în vederea restricționării utilizării inteligenței artificiale în apelurile telefonice de marketing.
Citește și: