- NASA dezvoltă o aeronavă supersonică, menită să spargă zidul sunetului fără zgomot.
- Lumina puternică și ieftină: Tehnologia Ultra-Lux este de 1.000 de ori mai puternica decât OLED.
- Ultra-Lux, numele acestui proiect dezvoltat de Imec, se învârte în jurul diodelor emițătoare de lumină perovskite (PeLED).
Tehnologia avansează mai repede decât te-ai aștepta. O aeronavă supersonică X-59 este în dezvoltare și se apropie de prima sa fază de testare, și un LED de 1.000 de ori mai puternic decât cele pe care le cunoaștem azi și care ar putea devein viitorul ecranelor noastre.
NASA este unul dintre actorii care s-au implicat în această cursă pentru progres. Provocarea la care încearcă să facă față este eliminarea zgomotului de la depășirea vitezei sunetului pentru zborurile comerciale.
NASA și Lockheed Martin au început dezvoltarea unei aeronave supersonice, care să nu facă zgomot atunci când depășește viteza sunetului. Acest „bum” sonor este unul dintre principalele motive pentru care acest tip de zbor comercial a fost interzis în Statele Unite de mai bine de 50 de ani. X-59 este așadar „piesa centrală” a acestei misiuni majore pentru sectorul zborului commercial, care a ajuns în faza pregătirii pentru zbor Primul zbor al X-59 este de așteptat să aibă loc chiar anul acesta.
Ultra-Lux, numele acestui proiect dezvoltat de Imec, se învârte în jurul diodelor emițătoare de lumină perovskite (PeLED). Aceste noi LED-uri ar putea depăși ecranele OLED actuale, utilizate pe scară largă în televizoare și laptopuri de ultimă generație. PeLED-urile promit luminozitate și eficiență energetică mult mai mari.
OLED-urile sunt dispozitive în care fiecare pixel emite propria lumina însă pot fi dificil de utilizat în lumina directă a soarelui, deoarece nu sunt suficient de luminoase. Proiectul Ultra-Lux folosește perovskitul ca material semiconductor în LED-uri, care permite o luminozitate de până la de 1.000 de ori mai mare decât cea a OLED-urilor.
Aceste noi LED-uri ar putea fi utilizate în laserele cu injecție de perovskit, promițând progrese în proiectarea imaginilor, detectarea mediului și diagnosticarea medicala și ar putea fi viitorul ecranelor computerelor și smartphone-urilor noastre.
Citește și
- Elevii de clasa a IV-a au susținut Evaluarea Națională la Matematică. Învățător: „Subiectele au fost elaborate pe baza materiei studiate în acest an școlar și nu au avut o dificultate foarte mare”
- Regele Arabiei Saudite, Salman bin Abdulaziz Al-Saud, se află în stare critică la ATI
- Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Biodiversității. Fondator Agen Green: „România vorbește foarte mult și face foarte puțin. Lupta noastră este să protejăm măcar parcurile naționale, acest 1% din țară”