- James Webb va scana atmosferele lumilor extraterestre în căutarea unor posibile semne de viață.
- Cel mai mare și mai puternic telescop spațial din lume a ajuns luni la destinația finală.
- Acesta se află la un milion de mile de Pământ, la o lună după ce a decolat în căutarea de a contempla zorii universului.
Telescopul James Webb a ajuns la destinație la o lună de la lansare. La comandă, telescopul spațial a pornit propulsoarele rachetei sale timp de aproape cinci minute pentru a intra pe orbită în jurul Soarelui, în locul stabilit, iar NASA a confirmat că operațiunea a decurs conform planului.
Oglinzile de pe observatorul în valoare de 10 miliarde de dolari mai trebuie să fie aliniate meticulos și detectoarele infraroșii trebuie să fie suficient de răcite înainte ca observațiile științifice să poată începe în iunie. Dar controlorii de zbor din Baltimore, în Statele Unite, au fost euforici după ce au înregistrat un nou succes.
„Suntem cu un pas mai aproape de descoperirea misterelor universului. Și abia aștept să văd primele noi vederi ale lui Webb asupra universului în această vară!”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA, într-un comunicat.
Telescopul le va permite astronomilor să privească mai departe în timp ca niciodată, până la momentul în care s-au format primele stele și galaxii, în urmă cu 13,7 miliarde de ani. Asta înseamnă doar 100 de milioane de ani de la big bang, când a fost creat universul.
Webb va scana atmosferele lumilor extraterestre
Un parasolar mare cât un teren de tenis s-a întins pe telescop la începutul lunii ianuarie, la o săptămână și jumătate după lansarea din 25 decembrie din Guyana Franceză. Oglinda acoperită cu aur a observatorului – cu un diametru de 6,4 m – s-a desfășurat câteva zile mai târziu.
Declanșarea de luni a propulsorului a plasat telescopul pe orbită în jurul Soarelui, în așa-numitul al doilea punct Lagrange, unde forțele gravitaționale ale Soarelui și Pământului se echilibrează. Nava spațială de șapte tone este întotdeauna orientată spre partea de noapte a Pământului pentru a menține detectoarele sale infraroșii cât mai friguroase posibil.
La o distanță de 1,6 milioane de kilometri (un milion de mile), Webb se află la o distanță de peste patru ori mai mare decât cea a Lunii.