• Coaliția de mediu pentru standarde (ECOS), un ONG ecologist, a avut o poziție opusă și a afirmat că normele nu merg suficient de departe.
  • Telefoanele și tabletele ar trebui să aibă o etichetă energetică care să conțină informații precum rezistența bateriei și gradele de rezistență la cădere și la apă.
  • Digital Europe a afirmat că supraproducția și depozitarea și distrugerea ulterioară a pieselor de schimb vor duce, în mod natural, la o risipă de resurse.

Planul ar obliga producătorii de telefoane să fabrice cel puțin 15 componente timp de cel puțin cinci ani după ce lansează un nou telefon în UE. În acest interval de timp, consumatorii ar avea acces garantat la piese de schimb, cum ar fi încărcătoarele, capacele din spate, bateriile, afișajele și cartelele SIM și cardurile de memorie, se arată în propunerea legislativă.

UE dorește, de asemenea, să îmbunătățească durabilitatea bateriilor. Planul prevede că bateriile telefoanelor și tabletelor ar trebui să suporte cel puțin 500 de încărcări complete înainte de a scădea sub 83% din capacitate. De asemenea, telefoanele și tabletele ar trebui să aibă o etichetă energetică care să conțină informații precum rezistența bateriei și gradele de rezistență la cădere și la apă.

Reglementările nu se vor aplica telefoanelor sau tabletelor cu un ecran principal flexibil sau smartphone-urilor concepute pentru medii de înaltă securitate. De asemenea, în cazul în care producătorii nu pot furniza baterii consumatorilor timp de cinci ani, aceștia vor trebui să îndeplinească în schimb testul de anduranță a bateriei, asigurându-se că dispozitivele ating 80% din capacitate după 1.000 de încărcări.

Recomandări

TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN GAZA
CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE

Producătorii s-au plâns de această legislație, susținând că o mai mare disponibilitate a pieselor va duce la un consum mai semnificativ de plastic. Digital Europe, o organizație care reprezintă companiile, a afirmat într-o declarație că supraproducția și depozitarea și distrugerea ulterioară a pieselor de schimb vor duce, în mod natural, la o risipă de resurse.

Pe de altă parte, Coaliția de mediu pentru standarde (ECOS), un ONG ecologist, a avut o poziție opusă și a afirmat că normele nu merg suficient de departe. Deși în general încurajatoare, propunerile ar trebui totuși îmbunătățite semnificativ. Disponibilitatea și posibilitatea de înlocuire a anumitor piese de schimb stabilesc limite inutile pentru reparatorii do-it-yourself, a declarat ECO într-un comunicat de presă.