- Descoperirile ar putea deschide calea pentru ca platformele de social media să semnaleze, în mod proactiv, problemele de sănătate mintală ale utilizatorilor.
- Tot mai mulți oameni cu simptome de depresie nu solicită ajutor profesional din cauza stigmatului social sau al faptului că ei înșiși nu sunt conștienți de starea lor psihică, ceea ce duce la „întârzieri severe în diagnosticare și tratament”, au declarat oamenii de știință.
- Cercetări anterioare au arătat că datele din social media pot oferi indicii valoroase despre starea de sănătate fizică și mintală a persoanelor.
Oamenii de știință au dezvoltat un nou algoritm care poate detecta depresia la utilizatorii de pe platforma „Twitter”, cu o precizie de aproximativ 90%, un progres care ar putea duce la viitoare metode de diagnosticare timpurie.
Advertisment
Descoperirile ar putea deschide calea pentru ca platformele de social media să semnaleze, în mod proactiv, problemele de sănătate mintală ale utilizatorilor.
Algoritmul, descris în revista „IEEE Transactions on Affective Computing”, determină starea mintală a unui utilizator „Twitter”, prin extragerea și analiza a treizeci și opt de puncte de date din profilul public al acestuia, inclusiv conținutul postărilor sale, orele la care postează și al celorlalți utilizatori din cercul său social.
Recomandări
„Am testat algoritmul pe două baze de date mari și am comparat rezultatele noastre cu alte tehnici de detectare a depresiei. În toate cazurile, am reușit să depășim tehnicile existente în ceea ce privește acuratețea clasificării lor”, a declarat, într-un comunicat, Abdul Sadka, coautor al studiului și director al Institutului pentru viitor digital de la Brunel.
Tot mai mulți oameni cu simptome de depresie nu solicită ajutor profesional din cauza stigmatului social sau al faptului că ei înșiși nu sunt conștienți de starea lor psihică, ceea ce duce la „întârzieri severe în diagnosticare și tratament”, au declarat oamenii de știință.
Cercetări anterioare au arătat că datele din social media pot oferi indicii valoroase despre starea de sănătate fizică și mintală a persoanelor.
În cadrul noului studiu, cercetătorii au antrenat algoritmul, folosind două baze de date care conțin istoricul „Twitter” a mii de utilizatori, alături de informații suplimentare despre sănătatea mintală a acestora.
„În această lucrare, susținem că este fezabil să identificăm depresia într-un stadiu incipient prin extragerea comportamentelor sociale online”, au declarat cercetătorii.
Aceștia au folosit aproximativ 80% din informațiile din fiecare bază de date pentru a învăța robotul, iar restul datelor pentru a-i testa acuratețea. Robotul ia în considerare treizeci și opt de factori distincți, precum cuvintele pozitive și negative, numărul de prieteni și urmăritori pe care îi are și utilizarea emoticoanelor, pentru a estima starea mintală și emoțională a unui utilizator.
Echipa a declarat că a reușit o acuratețe de 89%
„Nu este 100% precis, dar cred că, la acest nivel, nicio soluție de învățare automată nu poate atinge o fiabilitate de 100%. Cu toate acestea, cu cât vă apropiați mai mult de cifra de 90%, cu atât mai bine”, a declarat Dr. Sadka.
Oamenii de știință au declarat că sistemul ar putea să semnaleze depresia unui utilizator cu o zi înainte ca acesta să posteze, permițând, astfel, platformelor de socializare precum „Twitter” și „Facebook” să semnaleze, în mod proactiv, preocupările legate de sănătatea mintală ale utilizatorilor.
Aceștia au spus că robotul poate fi dezvoltat în continuare și utilizat pentru o serie de aplicații, cum ar fi analiza sentimentelor și investigațiile criminale.
Însă constatările ridică, de asemenea, întrebări suplimentare cu privire la confidențialitatea datelor și la necesitatea unui consimțământ din partea utilizatorilor înainte ca datele lor publice să fie folosite pentru analiză.
Partenerii noștri