• Noua companie va concura cu Starlink, a lui Elon Musk.
  • Eutelsat Group va avea sediul central în Franța și va continua să fie listată la Bursa de Valori din Paris.
  • China se bazează pe constelația sa Guowang de 13.000 de sateliți.

Un nou concurent pentru Starlink și Elon Musk: fuziunea dintre operatorii de satelit Eutelsat și OneWeb , care ar trebui să dea naștere unui gigant european în cursa pentru internet din spațiu, a fost aprobată joi de acționari, scrie CNBC.

Noua companie, numită Eutelsat Group, își va păstra sediul central în Franța și va continua să fie listată la Bursa de Valori din Paris.

Piața de conectivitate spațială de mare viteză pe orbită joasă (OTB), deosebit de utilă pentru deservirea regiunilor izolate, lipsite de fibră optică, este estimată la 16 miliarde de dolari la orizontul 2030. Exista deja jucători importanți, precum constelația Amazon sau magistralul Starlink condus de Elon Musk, care este cu un pas înainte, devenind unul dintre principalii furnizori mondiali de internet prin satelit, cu peste două milioane de clienți. Starlink a dus déjà în orbită aproape 3600 de sateliți și a fost autorizat să implementeze 7.500 din cei 30.000 de sateliți de a doua generație în constelația sa. Jeff Bezos fondatorul Amazon, plănuiește să implementeze peste 3.200 de sateliți pentru constelația sa Kuiper.

Recomandări

BACK ON DUTY
ÎN CE INVESTEȘTE BIDEN BANII
STEVE BUSCEMI A FOST ATACAT PE STRADĂ
IT'S GONNA BE A BLAST!
CÎRSTEA A FOST ELIMINATĂ LA ROMA
CIOLACU VREA PARC TEMATIC URIAȘ

În spatele acestor proiecte americane, China se bazează pe constelația sa Guowang de 13.000 de sateliți, în timp ce Uniunea Europeană a oficializat la sfârșitul lunii noiembrie 2022 lansarea propriei constelații, Iris, menită să securizeze internetul și comunicațiile sale pe întreg teritoriul UE. din 2027.

Cum funcționează

Serviciile istorice de internet prin satelit trec prin sateliți aflați pe orbită geostaționară, la o altitudine de peste 35.000 km. Dar distanța lor înseamnă că nu pot realiza performanța unei conexiuni de foarte mare viteză, în special din cauza întârzierii dintre comandă și executarea cererii.

Viitorii sateliți, precum cei deja produsi de Starlink, pe de altă parte, operează pe orbită joasă în jurul Pământului, adică la o altitudine de câteva sute de kilometri. Mai mici și mult mai puțin costisitori, aceștia permit comunicații cu latență scăzută, adică cu întârziere de transmisie redusă și, prin urmare, mai rapide.

Aceste noi constelații dau acum acces la internet pe mare, în aer, în deșert sau în zone de conflict.
SpaceX a donat, de exemplu, 50 de terminale de satelit Starlink insulelor Tonga pentru a le ajuta să se reconecteze cu lumea, după erupția unui vulcan la mijlocul lunii ianuarie 2022.

Citește și